Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Tort na komunię czekoladowo-kokosowy

Czas 45 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

10 jajek
300 g cukru
2 budynie czekoladowe
2 łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem:
2 kostki masła
1 i pół szklanki mleka
400 g wiórek kokosowych
200 g cukru
wiórki kokosowe do dekoracji

Tort na komunię czekoladowo-kokosowy - sposób wykonania:

Bardzo prosty i smaczny przepis, to propozycja Ewy Wachowicz na tort komunijny z programu Ewa gotuje.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Po ubiciu piany dodajemy cukier i żółtka, chwilkę ubijamy po czym dodajemy mąkę, budynie i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką bądź mikserem ale na bardzo wolnych obrotach aby piana nie opadła.
Masę przelewamy do tortownic - 3 sztuk, wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą. Biszkopty pieczemy po 25 minut każdy w temperaturze 180 stopni C.

Masa: mleko gotujemy, dodajemy cukier, gotujemy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy wiórki i gotujemy 5 minut, studzimy. Do masła dodajemy po łyżce masy kokosowej i ucieramy do wyczerpania składników. Masą przekładamy placki czekoladowe. Część kremu zostawiamy na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Tort posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 27-04-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz