Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Tort naleśnikowy z jabłkami

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
szklanka mleka
szklanka wody gazowanej
3 jajka
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli
3 łyżki rumu (ew.aromat rumowy)

Krem:
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki rumu(lub aromat)
2 jabłka
garść rodzynek
sok z cytryny
migdały

Tort naleśnikowy z jabłkami - sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą na gładką masę, na końcu dodać wodę i odstawić na pół godziny. Po tym czasie chochelka wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię, posmarowaną tłuszczem, smażymy z dwóch stron na rumiano.
Krem: masło ucieramy (temp.pokojowa) z cukrem, cukrem waniliowym i rumem (lub aromatem). Jabłka obrać, starkować na tarce o drobnych oczkach, skropić delikatnie sokiem z cytryny, podsmażyć na odrobince masła, pod koniec dodać sparzone wrzątkiem i odsączone rodzynki (jeśli jabłka są kwaśne można je delikatnie posłodzić). Placki naleśnikowe przekładamy w tortownicy raz kremem raz musem jabłkowym, kończymy układanie suchym plackiem i wstawiamy całość do lodówki przynajmniej na 2 godziny (tort najlepiej obciążyć czymś ciężkim). Gotowy tort kroimy przed podaniem jak ciasto i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 02-09-10| Czytano: 6960 razy |komentarz [0]
Tort naleśnikowy z jabłkami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz