Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Tort orzechowo -migdałowy

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Masa orzechowa:
10 żółtek
25 dag zmielonych orzechów włoskich
25 dag cukru pudru
laska wanilii
łyżka kako
2 łyżki mleka

Masa migdałowa:
10 białek
szczypta soli
25 dag prażonych zmielonych migdałów
25 dag cukru pudru
laska wanilii
sok z połówki cytryny
3 łyżki zmielonych biszkoptów

polewa czekoladowa

Tort orzechowo -migdałowy - sposób wykonania:

Masa orzechowa: żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy miąższ uzyskany po przecięciu laski wanilii oraz kakao które najpierw rozprowadzamy w mleku. Następnie do masy dodajemy zmielone orzechy, uzyskaną masę smarujemy na dnie tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ziemniaczaną.
Masa marcepanowa: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie za pomocą łyżki należy wmieszać sok z cytryny, biszkopty oraz zmielone migdały. Po ostrożnym wymieszaniu ciasto wykładamy do tortownicy tworząc na środku niewielki kopczyk gdyż ciasto nieco opadnie. Tortownicę wkładamy do piekarnika, pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 12-05-12| Czytano: 11014 razy |komentarz [0]
Tort orzechowo -migdałowy komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz