Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 85 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tort orzechowy - składniki:

10 jajek
250 g mąki
150 g zmielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
1 szklanka zmielonych biszkoptów

masa:
400 g orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru
400 g masła
1 kieliszek spirytusu

Tort orzechowy - sposób wykonania:

Tort orzechowo migdałowy z programu Ewa Gotuje. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie do piany dodajemy żółtka. Orzechy mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia oraz pokruszonymi biszkoptami. Powoli dodajemy do piany. Następnie dodajemy oliwę. Ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem.
Piec godzinę w 180 stopniach. Wystudzić.

Masa: mleko zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut aż mleko zgęstnieje. Dodać orzechy, gotować 5 minut.
Masło utrzeć do białości, dodać masę orzechową, przestudzić.

Ciasto orzechowe przekrawamy na 3 części, przekładamy kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy wg uznania.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 21:31 Tytul
ten tort orzechowy jest nie dobry zle sa podane skladniki



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-16 9:14 Tytul
Nie spotkałam się z przepisem Ewy Wachowicz, w którym byłyby źle dobrane - podane skłądniki. Nie zwalaj winy u?miech słabej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy.



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-13 9:57 Tytul
Może faktycznie wychodzi nie dobry , bo nie podano ilości cukru do ciasta , sam cukier wanilinowy to za mało.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz