Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Tort orzechowy

Czas 85 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tort orzechowy - składniki:

10 jajek
250 g mąki
150 g zmielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
1 szklanka zmielonych biszkoptów

masa:
400 g orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru
400 g masła
1 kieliszek spirytusu

Tort orzechowy - sposób wykonania:

Tort orzechowyTort orzechowo migdałowy z programu Ewa Gotuje. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie do piany dodajemy żółtka. Orzechy mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia oraz pokruszonymi biszkoptami. Powoli dodajemy do piany. Następnie dodajemy oliwę. Ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem.
Piec godzinę w 180 stopniach. Wystudzić.

Masa: mleko zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut aż mleko zgęstnieje. Dodać orzechy, gotować 5 minut.
Masło utrzeć do białości, dodać masę orzechową, przestudzić.

Ciasto orzechowe przekrawamy na 3 części, przekładamy kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy wg uznania.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 18-12-10 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 21:31 Tytul
ten tort orzechowy jest nie dobry zle sa podane skladniki



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-16 9:14 Tytul
Nie spotkałam się z przepisem Ewy Wachowicz, w którym byłyby źle dobrane - podane skłądniki. Nie zwalaj winy u?miech słabej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy.



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-13 9:57 Tytul
Może faktycznie wychodzi nie dobry , bo nie podano ilości cukru do ciasta , sam cukier wanilinowy to za mało.


komentarze Dodaj komentarz