Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Tort orzechowy
Czas 85 minut
Porcji 12
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
10 jajek
250 g mąki
150 g zmielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
1 szklanka zmielonych biszkoptów
masa:
400 g orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru
400 g masła
1 kieliszek spirytusu
Tort orzechowy - sposób wykonania:
Tort orzechowo migdałowy z programu Ewa Gotuje. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie do piany dodajemy żółtka. Orzechy mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia oraz pokruszonymi biszkoptami. Powoli dodajemy do piany. Następnie dodajemy oliwę. Ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem.
Piec godzinę w 180 stopniach. Wystudzić.
Masa: mleko zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut aż mleko zgęstnieje. Dodać orzechy, gotować 5 minut.
Masło utrzeć do białości, dodać masę orzechową, przestudzić.
Ciasto orzechowe przekrawamy na 3 części, przekładamy kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy wg uznania.
5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować
Poleć przepis znajomemu mewa80 | 18-12-10| Czytano: 74986 razy |

[3]
3 komentarzy