Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Tort orzechowy

Czas 85 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

10 jajek
250 g mąki
150 g zmielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
1 szklanka zmielonych biszkoptów

masa:
400 g orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru
400 g masła
1 kieliszek spirytusu

Tort orzechowy - sposób wykonania:

Tort orzechowo migdałowy z programu Ewa Gotuje. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie do piany dodajemy żółtka. Orzechy mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia oraz pokruszonymi biszkoptami. Powoli dodajemy do piany. Następnie dodajemy oliwę. Ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem.
Piec godzinę w 180 stopniach. Wystudzić.

Masa: mleko zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut aż mleko zgęstnieje. Dodać orzechy, gotować 5 minut.
Masło utrzeć do białości, dodać masę orzechową, przestudzić.

Ciasto orzechowe przekrawamy na 3 części, przekładamy kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy wg uznania.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 18-12-10| komentarz [3]



3 komentarzy


Tytul
2012-09-15 21:31

ten tort orzechowy jest nie dobry zle sa podane skladniki


Tytul
2012-09-16 9:14

Nie spotkałam się z przepisem Ewy Wachowicz, w którym byłyby źle dobrane - podane skłądniki. Nie zwalaj winy :-) słabej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy.


Tytul
2014-03-13 9:57

Może faktycznie wychodzi nie dobry , bo nie podano ilości cukru do ciasta , sam cukier wanilinowy to za mało.

Dodaj komentarz