Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Tort orzechowy z masą kajmakową

Czas 105 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kajmakowa:
3/4 kostki masła
gotowa masa kajmakowa
1 kieliszek spirytusu

Masa kremowa:
pół szklanki cukru pudru
1 kostka masła
1 kieliszek spirytusu
szklanka mleka
budyń śmietankowy

pokruszone bezy do dekoracji
garść orzechów włoskich

Tort orzechowy z masą kajmakową - sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia, jaja ubijamy z cukrem, dodajemy do nich wszystkie sypkie produkty i mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy (wysamrowana masłęm i wysypana bułką), pieczemy 45 minut w 160 stopniach C. Studzimy.
Krem budyniowy: gotujemy budyń na mleku i studzimy go, po wystudzeniu ucieramy z masłem, do masy dodajmey cukier puder i spirytus, mieszamy.
Krem kajmakowy: masło ucieramy an puch i dodajemy kajmak, ucieramy aż do jednolitej masy, na koniec dodajmey spirytus.
Ciasto przekrajamy na pół, kładzimey krem budyniowy, przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch i boki smarujemy masą/kremem kajmakowym, posypujemy orzechami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 24-11-12| Czytano: 11901 razy |komentarz [0]
Tort orzechowy z masą kajmakową komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz