Strona główna >>
Desery >>
Torty Tort owocowy
Czas 90 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 40 dkg biszkoptów
Masa:
- kostka masła lub margaryny
- 2 szklanki mleka
- 10 dkg cukru
- 13 dkg cukru pudru
- 2 cytryny
- 40 gram mąki ziemniaczanej
- laska wanilii /porcja cukru waniliowego/
- 10 dkg skórki pomarańczy w syropie
- 10 dkg łuskanych orzechów
- dowolne owoce
Tort owocowy - sposób wykonania:
Gotujemy kisiel z mleka, cukru i mąki ziemniaczanej. Roztrzepujemy starannie do czasu, aż ostygnie. Masło ucieramy w misce i dodajemy stopniowo kisiel oraz cukier puder, aż powstanie jednolita pulchna masa.
Dodajemy orzechy, pokrajaną skórkę pomarańczy, skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Wszystko ze sobą mieszamy i dodajemy owoce.
Biszkopty układamy na płaskim talerzu, przykrywamy warstwą masy i dalej i układamy na przemian biszkopty z masą.
Wierzch tortu przykrywamy masą, wygładzamy i obsypujemy owocami i orzechami.
Gotowy tort należy wsadzić do lodówki na najniższą półkę, aby zastygnął. Pamiętajmy, by tortu zbytnio nie chłodzić. Smacznego.
Prześlij przepis Kamiś | 17-08-10 | Czytano: 18363 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort owocowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują