Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Tortilla z kurczakiem

Czas 45 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki smalcu
około pół łyżeczki soli
2/3 szklanki ciepłej wody

Farsz:
1 filet z kurczaka
duża cebula
30 dag pieczarek
kukurydza konserwowa
kapusta pekińska
przyprawy

Sos czosnkowy:
w proporcjach pół na pół - majonez, śmietana lub jogurt naturalny, zioła prowensalskie, 3 ząbki czosnku

Tortilla z kurczakiem - sposób wykonania:

Ciasto:
Do mąki dodajemy smalec i sól, stopniowo dodajemy wodę cały czas wyrabiając (można użyć miksera), połączyć składniki dokładnie formując kulę. Odstawiamy je pod przykryciem na około godzinę, po upływie tego czasu podzielić ciasto na równe części, rozwałkować na cienkie placki, smażymy na rozgrzanej patelni o grubym dnie, bez oleju, przez około 30 sekund (następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne pół minuty). Otrzymane placki trzymamy chwile w ściereczce ( nie będą się łamały przy zawijaniu ).

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy z ulubionymi przyprawami na patelni, cebulę siekamy w drobna kostkę, pieczarki i cebulę smażymy oddzielnie, doprawiamy do smaku.
Przygotowujemy sos mieszając składniki, wyciskamy do niego ząbki czosnku.

Tortille smarujemy z jednej strony sosem czosnkowym, nakładamy poszatkowaną kapustę pekińską, osączoną kukurydzę, cebulę, pieczarki i kawałki kurczaka. Podajemy zawinięte w rulon w całości lub przecięte, można dodatkowo polać je sosem czosnkowym na zewnątrz.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 06-05-10| Czytano: 10576 razy |komentarz [3]
 Tortilla z kurczakiem komentarz



3 komentarzy

Autor
super ;)
2012-01-16 17:25

bardzo dobre, ciasto jest banalnie łatwe i bardzo dobre pycha

Autor
Tytul
2012-04-18 12:17

zatanawiam sie tylko jaka smietane trzeba dodac do tego sosu czosnkowego??:)

Autor
sos czosnkowy
2012-04-18 12:50

zwykłą śmietanę a więc 10%, taką jaką najczęściej się używa

Linia tła strony

Dodaj komentarz