Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Trociniak - składniki:

Biszkopt:
6 jajek
15 dag cukru pudru
15 dag mąki tortowej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
5 jabłek
3 galaretki agrestowe (lub inne zielone)

Masa budyniowa:

2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka (0,5 litra)
pół szklanki cukru
kostka masła

Wierzch:
pół paczki wiórków kokosowych
3 łyżeczki cukru
łyżka masła

Trociniak - sposób wykonania:

Ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne ciasto.

Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, chwilkę mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką, wylewamy ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy25 minut w 180 stopniach.

Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach, odciskamy sok. Galaretki rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zaczyna zastygać dodajemy do niej jabłka.

Masa budyniowa:
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę i budyń, gdy mleko się zagotuje wlewamy cienkim strumieniem rozmieszaną mąkę z budyniem. Mieszamy energicznie.
Masę studzimy. Gdy budyń będzie zimny rozcieramy masło i porcjami dodajemy budyń, mieszamy mikserem.

Wierzch:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a następnie wiórki. leciutko je rumienimy.

Na biszkopt wykładamy masę budyniową(3/4 ilości), na masę kładziemy tężejącą galaretkę. Na jabłka kładziemy pozostałą masę budyniową, którą posypujemy wiórkami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [5]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-26 18:25 Gość
Bardzo dobre ciasto!!!Wszyscy w domu się nim zachwycają! ! !



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-29 9:00 Trociniak
Ciasto bardzo dobre, godne polecenia. Jednak skladnikow na mase jablkowa jest zdecydowanie za duzo, robilam w wiekszej blaszce (36/40cm) i sporo masy jablkowo-galaretkowej mi zostalo. Na drugi raz zrobie 1 galaretke i 1 jablko mniej. Ciasto polecam i pozdrawiam autorke u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-24 12:40 masa budyniowa
to ile szklanek mleka dwie czy jedna? bo w składnikach jest 1, a w wykonaniu jest mowa o dwóch...

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-05-24 17:51 trociniak
do masy budyniowej używamy 2 szklanki mleka a więc 0,5 litra, w składnikach był błąd, został poprawiony



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-23 16:09 Tytul
Ciasto,jak dla mnie
pyszne,
lekkie,
orzeźwiające,
godne polecenia.
Wszystkim smakuje


kulinarne przepisy Dodaj komentarz