Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Kompot z truskawek na zimę tytul
1...
| 2014-07-22 20:39 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Trociniak - składniki:

Biszkopt:
6 jajek
15 dag cukru pudru
15 dag mąki tortowej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
5 jabłek
3 galaretki agrestowe (lub inne zielone)

Masa budyniowa:

2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka (0,5 litra)
pół szklanki cukru
kostka masła

Wierzch:
pół paczki wiórków kokosowych
3 łyżeczki cukru
łyżka masła

Trociniak - sposób wykonania:

Ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne ciasto.

Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, chwilkę mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką, wylewamy ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy25 minut w 180 stopniach.

Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach, odciskamy sok. Galaretki rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zaczyna zastygać dodajemy do niej jabłka.

Masa budyniowa:
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę i budyń, gdy mleko się zagotuje wlewamy cienkim strumieniem rozmieszaną mąkę z budyniem. Mieszamy energicznie.
Masę studzimy. Gdy budyń będzie zimny rozcieramy masło i porcjami dodajemy budyń, mieszamy mikserem.

Wierzch:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a następnie wiórki. leciutko je rumienimy.

Na biszkopt wykładamy masę budyniową(3/4 ilości), na masę kładziemy tężejącą galaretkę. Na jabłka kładziemy pozostałą masę budyniową, którą posypujemy wiórkami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [5]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-26 18:25 Gość
Bardzo dobre ciasto!!!Wszyscy w domu się nim zachwycają! ! !



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-29 9:00 Trociniak
Ciasto bardzo dobre, godne polecenia. Jednak skladnikow na mase jablkowa jest zdecydowanie za duzo, robilam w wiekszej blaszce (36/40cm) i sporo masy jablkowo-galaretkowej mi zostalo. Na drugi raz zrobie 1 galaretke i 1 jablko mniej. Ciasto polecam i pozdrawiam autorke u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-24 12:40 masa budyniowa
to ile szklanek mleka dwie czy jedna? bo w składnikach jest 1, a w wykonaniu jest mowa o dwóch...

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-05-24 17:51 trociniak
do masy budyniowej używamy 2 szklanki mleka a więc 0,5 litra, w składnikach był błąd, został poprawiony



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-23 16:09 Tytul
Ciasto,jak dla mnie
pyszne,
lekkie,
orzeźwiające,
godne polecenia.
Wszystkim smakuje


kulinarne przepisy Dodaj komentarz