Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Trociniak - składniki:

Biszkopt:
6 jajek
15 dag cukru pudru
15 dag mąki tortowej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
5 jabłek
3 galaretki agrestowe (lub inne zielone)

Masa budyniowa:

2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka (0,5 litra)
pół szklanki cukru
kostka masła

Wierzch:
pół paczki wiórków kokosowych
3 łyżeczki cukru
łyżka masła

Trociniak - sposób wykonania:

Ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne ciasto.

Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, chwilkę mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką, wylewamy ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy25 minut w 180 stopniach.

Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach, odciskamy sok. Galaretki rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zaczyna zastygać dodajemy do niej jabłka.

Masa budyniowa:
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę i budyń, gdy mleko się zagotuje wlewamy cienkim strumieniem rozmieszaną mąkę z budyniem. Mieszamy energicznie.
Masę studzimy. Gdy budyń będzie zimny rozcieramy masło i porcjami dodajemy budyń, mieszamy mikserem.

Wierzch:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a następnie wiórki. leciutko je rumienimy.

Na biszkopt wykładamy masę budyniową(3/4 ilości), na masę kładziemy tężejącą galaretkę. Na jabłka kładziemy pozostałą masę budyniową, którą posypujemy wiórkami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [5]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-26 18:25 Gość
Bardzo dobre ciasto!!!Wszyscy w domu się nim zachwycają! ! !



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-29 9:00 Trociniak
Ciasto bardzo dobre, godne polecenia. Jednak skladnikow na mase jablkowa jest zdecydowanie za duzo, robilam w wiekszej blaszce (36/40cm) i sporo masy jablkowo-galaretkowej mi zostalo. Na drugi raz zrobie 1 galaretke i 1 jablko mniej. Ciasto polecam i pozdrawiam autorke u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-24 12:40 masa budyniowa
to ile szklanek mleka dwie czy jedna? bo w składnikach jest 1, a w wykonaniu jest mowa o dwóch...

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-05-24 17:51 trociniak
do masy budyniowej używamy 2 szklanki mleka a więc 0,5 litra, w składnikach był błąd, został poprawiony



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-23 16:09 Tytul
Ciasto,jak dla mnie
pyszne,
lekkie,
orzeźwiające,
godne polecenia.
Wszystkim smakuje


kulinarne przepisy Dodaj komentarz