Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Trufle
Składniki:
60 dag czekolady deserowej
20 dag masła
6 łyżek śmietany 36%
3 łyżki koniaku lub innego mocnego alkoholu
kakao do obtoczenia trufli
Trufle - sposób wykonania:
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej tzn. wrzucić do miski i ustawić na garnku z gorącą wodą. Gdy czekolada delikatnie się rozpuści, dodawać porcjami masło, ciągle mieszając, po połączeniu się tych dwóch składników, dodajemy pozostałe - śmietankę i koniak. Powstałą czekoladową masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki, pilnują by masa nie zastygła zanadto. Następnie w wilgotnych dłoniach formujemy z niej kulki, które obtaczamy w kakao (ewentualnie w wiórkach kokosowych) i układamy na talerzu wyścielonym pergaminem ( w odstępach od siebie).
Prześlij przepis ~Gosc | 17-05-10 | Czytano: 18014 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Trufle prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują