Strona główna >> Desery >> Ciasta

Trufle

Składniki:

60 dag czekolady deserowej
20 dag masła
6 łyżek śmietany 36%
3 łyżki koniaku lub innego mocnego alkoholu
kakao do obtoczenia trufli

Trufle - sposób wykonania:

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej tzn. wrzucić do miski i ustawić na garnku z gorącą wodą. Gdy czekolada delikatnie się rozpuści, dodawać porcjami masło, ciągle mieszając, po połączeniu się tych dwóch składników, dodajemy pozostałe - śmietankę i koniak. Powstałą czekoladową masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki, pilnują by masa nie zastygła zanadto. Następnie w wilgotnych dłoniach formujemy z niej kulki, które obtaczamy w kakao (ewentualnie w wiórkach kokosowych) i układamy na talerzu wyścielonym pergaminem ( w odstępach od siebie).


Prześlij przepis

~Gosc | 17-05-10 | Czytano: 18014 razy | komentarzy [0]
Trufle komentarz



Opinie i komentarze na temat Trufle kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Trufle prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje