Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Truskawki pasteryzowane
Czas 15 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Proporcje:
1 kg truskawek
10 dag cukru
Truskawki pasteryzowane - sposób wykonania:
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osączamy na sicie, przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem, rondel wkładamy do większego naczynia z wrzącą wodą i szybko ogrzewamy (duży ogień). W momencie gdy pokryją się sokiem, zestawiamy zognia i gorące natychmiast przekładamy do słoiczków pozostawiając 3 cm wolna przestrzeń od góry. Słoiczki trzeba wcześniej wyparzyć. Pasteryzujemy 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Studzimy w naczyniu w którym pasteryzowaliśmy. Przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 10-06-10 | Czytano: 11256 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Truskawki pasteryzowane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują