Strona główna >>
Dania główne >>
Drób Udka z grzybami
Czas 50 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
4 udka kurczaka lub 2 ćwiartki
60 dag świeżych grzybów po oczyszczeniu
6 małych cebulek
oliwa lub olej
sól, pieprz, zielenina
Udka z grzybami - sposób wykonania:
Udka myjemy, wycieramy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce aby przeszły przyprawami.
Cebulki kroimy na 2 lub 4 części, resztę zostawiamy w całości, szklimy na oleju, następnie dodajemy do nich grzyby (pokrojone), całość smażymy następnie przekładamy do garnka z szerokim dnem (najlepiej rondla). Na rozgrzanym oleju obsmażamy na rumiano kurczaka, po obsmażeniu przekładamy do rondla z grzybami, całość oprószamy lekko przyprawami, przykrywamy i dusimy aż do miękkości(podlewamy lekko wodą). Na koniec powstały sos można lekko zaciągnąć śmietaną. Na talerzu posypujemy potrawę zieleninę.
Prześlij przepis mewa80 | 26-08-10 | Czytano: 8993 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Udka z grzybami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują