Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Cielęcina

Vitello Tonnato cielęcina w sosie tuńczykowym

Czas 65 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1,2 kg cielęciny lub schabu bez kości
sól, pieprz
pół szklanki wody

1 puszka tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym)
5 łyżek kaparów
6 filecików anchois
pół szklanki majonezu
sok z połowy cytryny
pieprz do smaku

kapary, natka pietruszki do dekoracji

Vitello Tonnato cielęcina w sosie tuńczykowym - sposób wykonania:

Przepis z programu Ewa Gotuje, Vitello Tonnato to tradycyjna włoska potrawa, pieczeń z mięsa w pysznym sosie.
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Następnie mięso podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, na którą najpierw wlewamy łyżkę oliwy. Gdy mięso obsmażymy z każdej strony, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, na patelnię wlewamy pół szklanki wody, po czym również wlewamy ją do naczynia (wymywamy w ten sposób smak mięsa). Mięso pieczemy godzinę w 200 stopniach pod przykryciem.
Sos: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Dodajemy pieprz, raczej nie solimy ponieważ może być słony od kaparów i majonezu. Jeśli wzięliśmy do potrawy tuńczyka w sosie własnym, należy w tym momencie dodać też 2 łyżki oliwy z oliwek.
Mięso po wystudzeniu kroimy w cienkie plastry. Podajemy z sosem udekorowane pietruszką i kaparami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 08-03-11| Czytano: 28884 razy |komentarz [0]
Vitello Tonnato cielęcina w sosie tuńczykowym komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz