Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Walentynkowy deser
Czas 50 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
spód:
300 g herbatników
małe opakowanie nutelli
łyżka masła
szczypta cynamonu
masa:
2,5 szklanki jogurtu naturalnego
250 g naturalnego serka kremowego
pół szklanki śmietany 30%
3 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
2 galaretki truskawkowe
Walentynkowy deser - sposób wykonania:
Bardzo smaczny deser który z powodzeniem można przyrządzić na walentynki.
Herbatniki miażdżymy, łączymy je z nutellą i masłem oraz cynamonem tak aby wszystko się dobrze ze sobą sklepiło i połączyło.
jeśli chodzi o foremki to możemy zrobić ciasto w prostokątnej a następnie wyciąć serca za pomocą ostro zakończonej foremki, oczywiście robimy to wówczas gdy ciasto bardzo dobrze zastygnie. Ewentualnie możemy kupić foremki w kształcie serduszka (najlepiej sylikonowe) i wówczas nie trzeba będzie wycinać (warstwy układamy w poszczególnych foremkach).
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić, cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Żelatynę dodajemy do jogurtu dodajemy też cukry oraz serek kremowy. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją do jogurtu.
Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dnie formy układamy spód, następnie układamy polowe lekko już tężejącej masy jogurtowej, na masę wylewamy połowę tężejącej galaretki, na to ponownie masę jogurtową, całość zalewamy galaretką.
Prześlij przepis asieńka | 14-02-11 | Czytano: 22819 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Walentynkowy deser prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują