Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Walentynkowy deser

Czas 50 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

spód:
300 g herbatników
małe opakowanie nutelli
łyżka masła
szczypta cynamonu

masa:
2,5 szklanki jogurtu naturalnego
250 g naturalnego serka kremowego
pół szklanki śmietany 30%
3 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant

2 galaretki truskawkowe

Walentynkowy deser - sposób wykonania:

Bardzo smaczny deser który z powodzeniem można przyrządzić na walentynki.
Herbatniki miażdżymy, łączymy je z nutellą i masłem oraz cynamonem tak aby wszystko się dobrze ze sobą sklepiło i połączyło.
jeśli chodzi o foremki to możemy zrobić ciasto w prostokątnej a następnie wyciąć serca za pomocą ostro zakończonej foremki, oczywiście robimy to wówczas gdy ciasto bardzo dobrze zastygnie. Ewentualnie możemy kupić foremki w kształcie serduszka (najlepiej sylikonowe) i wówczas nie trzeba będzie wycinać (warstwy układamy w poszczególnych foremkach).
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić, cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Żelatynę dodajemy do jogurtu dodajemy też cukry oraz serek kremowy. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją do jogurtu.
Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dnie formy układamy spód, następnie układamy polowe lekko już tężejącej masy jogurtowej, na masę wylewamy połowę tężejącej galaretki, na to ponownie masę jogurtową, całość zalewamy galaretką.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 14-02-11| Czytano: 21510 razy |komentarz [0]
Walentynkowy deser komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz