Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Wątróbka smażona z jabłkami

Czas 25 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

60 dag wątróbki wieprzowej (lub cielęcej)
szklanka mleka
łyżka masła
5 łyżek oleju
sól, mielona słodka papryka, tymianek
pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
4 winne jabłka
majeranek

Wątróbka smażona z jabłkami - sposób wykonania:

Wątróbkę oczyszczamy, kroimy w plastry, moczymy w zimnym mleku przez kilka minut, odsączamy na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy łyżkę masła smażymy wątróbkę z obu stron przez 4 minuty. Zrumienione plastry oprószamy solą i papryką oraz roztartym tymiankiem, zalewamy winem i dusimy na niewielkim ogniu przez kilka minut.
W tym czasie obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, podsmażamy na oliwie, posypujemy majerankiem, dbając by nie wystygły.
Na porcjach wątróbki układamy ćwiartkę jabłka, podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.


Prześlij przepis

~Gosc | 17-05-10 | Czytano: 9071 razy | komentarzy [0]
Wątróbka smażona z jabłkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Wątróbka smażona z jabłkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Wątróbka smażona z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje