Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |




Strona główna > > Porady kulinarne

Wędzenie mięsa, szynki, ryb

Wędzenie mięsa, szynki, ryb Wyjaśniamy krok po kroku wędzenie mięsa - szynki, wędzenie domowej kiełbasy, wędzenie ryb. Jestem pewien, że masz dość kupowanych w sklepie szynek szpikowanych chemią i wodą. Nie dość, że są drogie to w dodatku smakują plastikowo jak ich opakowanie. Możesz to zmienić dzięki mojemu sprawdzonemu sposobowi na wędzenie mięsa.

Jakiego drzewa używamy do wędzenia ?

Na początek słów kilka na temat drzewa. Do wędzenia nadają się:
OLCHA, buk, jesion, grab, dąb oraz drzewa owocowe /wiśnia, śliwka, jabłoń, grusza/. Najpopularniejszym i polecanym drzewem do wędzenia jest olcha. Drzewo do wędzenia musi być suche - wówczas nie ma goryczy w smaku wędzonego mięsa

Od czego zaczynamy ?

Zakładam, że skoro jesteś na etapie wędzenia, mięso jest już przygotowane według przepisu Marynata - zalewa do mięsa, a kiełbasy przyrządzone według przepisu na swojską kiełbasę. Przed włożeniem mięsa rozgrzewamy wędzarnię. Oznaką dobrze rozgrzanej wędzarni jest brak skroplenia pary wodnej z powietrza na ściankach wędzarni.

Wędzenie wstępne i właściwe

Po rozgrzaniu wędzarni i włożeniu mięsa: kiełbas lub wędlin, zostawiamy uchylone drzwiczki - a gdy jest to beczka do wędzenia, uchylamy wierzchnie przykrycie do momentu obschnięcia zewnętrznej powierzchni kiełbasy lub wędlin. Sprawdzamy przez dotyk czy jest suche. Zimne mięso po włożeniu do wędzarni musi się obsuszyć - jest to wstępne wędzenie. Sprawdzamy co 15 minut czy mięso jest już obsuszone. Dopiero po tym możemy szczelnie przykryć i właściwie wędzić. Wędzenie szynki jest czasochłonne ze względu na objętość wędzonego mięsa.

Jak wędzimy?

Drzewo podkładamy małymi ilościami, np co 15-20 minut dokładamy 2 kolana drzewa. Pilnujemy aby nie było ognia, ma się palić ale ogień nie może sięgać wędlin - wszystko zależy od naszego paleniska.

Jak długo wędzimy mięso ?

Delikatne mięso jak schab i kiełbasa wędzimy przez około 2 godziny. Grube mięsa takie jak szynki, balerony wędzimy przez około 5-6 godzin.

Po czym poznać, że kiełbasa i wędliny są już uwędzone ?

Kiełbasę bierzemy w palce i lekko uciskamy. Gdy mięso jest sprężyste - oznacza że kiełbasa jest już uwędzona. Gdy kiełbasa ma konsystencję plastyczną - przy jej uciskaniu pozostaje wgniecenie należy wędzić dalej. Czynność sprawdzamy pierwszy raz po upływie godziny i później co 15 minut.
Mięso wędzone trudno sprawdzić czy jest uwędzone poza umownym czasem 5-6 godzin wędzenia. Dostępny jest specjalny elektroniczny termometr, który wbijamy do mięsa. Temperatura gotowego do wyjęcia, uwędzonego mięsa musi mieć 75 stopni Celsjusza.

Uwagi i wskazówki

Uważajmy, aby nie przewędzić mięsa tzn. nie róbmy zbyt dużej temperatury przy wędzeniu, ponieważ mięso straci swoją spoistość, wypłyną soki. Wędzenie w zbyt wysokiej temperaturze powoduje, że kiełbasa i wędliny stają się suche jak trociny, a jelito kiełbas pomarszczone.

Po uwędzeniu

Tak uwędzone szynki nie odparzamy, a kiełbasy luźno rozwieszamy do obstygnięcia. Przechowujemy w lodówce, a gdy nie zostaną skonsumowane przed upływem 3-4 tygodni zamrażamy. Kiełbasy można dodatkowo ususzyć przy kaloryferze.
Kamiś | Czytano 156046 razy | 07-12-10 |