Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |




Strona główna > > Porady kulinarne

Wędzenie mięsa, szynki, ryb

Wyjaśniamy krok po kroku wędzenie mięsa - szynki, wędzenie domowej kiełbasy, wędzenie ryb. Jestem pewien, że masz dość kupowanych w sklepie szynek szpikowanych chemią i wodą. Nie dość, że są drogie to w dodatku smakują plastikowo jak ich opakowanie. Możesz to zmienić dzięki mojemu sprawdzonemu sposobowi na wędzenie mięsa.

Jakiego drzewa używamy do wędzenia ?

Na początek słów kilka na temat drzewa. Do wędzenia nadają się:
OLCHA, buk, jesion, grab, dąb oraz drzewa owocowe /wiśnia, śliwka, jabłoń, grusza/. Najpopularniejszym i polecanym drzewem do wędzenia jest olcha. Drzewo do wędzenia musi być suche - wówczas nie ma goryczy w smaku wędzonego mięsa

Od czego zaczynamy ?

Zakładam, że skoro jesteś na etapie wędzenia, mięso jest już przygotowane według przepisu Marynata - zalewa do mięsa, a kiełbasy przyrządzone według przepisu na swojską kiełbasę. Przed włożeniem mięsa rozgrzewamy wędzarnię. Oznaką dobrze rozgrzanej wędzarni jest brak skroplenia pary wodnej z powietrza na ściankach wędzarni.

Wędzenie wstępne i właściwe

Po rozgrzaniu wędzarni i włożeniu mięsa: kiełbas lub wędlin, zostawiamy uchylone drzwiczki - a gdy jest to beczka do wędzenia, uchylamy wierzchnie przykrycie do momentu obschnięcia zewnętrznej powierzchni kiełbasy lub wędlin. Sprawdzamy przez dotyk czy jest suche. Zimne mięso po włożeniu do wędzarni musi się obsuszyć - jest to wstępne wędzenie. Sprawdzamy co 15 minut czy mięso jest już obsuszone. Dopiero po tym możemy szczelnie przykryć i właściwie wędzić. Wędzenie szynki jest czasochłonne ze względu na objętość wędzonego mięsa.

Jak wędzimy?

Drzewo podkładamy małymi ilościami, np co 15-20 minut dokładamy 2 kolana drzewa. Pilnujemy aby nie było ognia, ma się palić ale ogień nie może sięgać wędlin - wszystko zależy od naszego paleniska.

Jak długo wędzimy mięso ?

Delikatne mięso jak schab i kiełbasa wędzimy przez około 2 godziny. Grube mięsa takie jak szynki, balerony wędzimy przez około 5-6 godzin.

Po czym poznać, że kiełbasa i wędliny są już uwędzone ?

Kiełbasę bierzemy w palce i lekko uciskamy. Gdy mięso jest sprężyste - oznacza że kiełbasa jest już uwędzona. Gdy kiełbasa ma konsystencję plastyczną - przy jej uciskaniu pozostaje wgniecenie należy wędzić dalej. Czynność sprawdzamy pierwszy raz po upływie godziny i później co 15 minut.
Mięso wędzone trudno sprawdzić czy jest uwędzone poza umownym czasem 5-6 godzin wędzenia. Dostępny jest specjalny elektroniczny termometr, który wbijamy do mięsa. Temperatura gotowego do wyjęcia, uwędzonego mięsa musi mieć 75 stopni Celsjusza.

Uwagi i wskazówki

Uważajmy, aby nie przewędzić mięsa tzn. nie róbmy zbyt dużej temperatury przy wędzeniu, ponieważ mięso straci swoją spoistość, wypłyną soki. Wędzenie w zbyt wysokiej temperaturze powoduje, że kiełbasa i wędliny stają się suche jak trociny, a jelito kiełbas pomarszczone.

Po uwędzeniu

Tak uwędzone szynki nie odparzamy, a kiełbasy luźno rozwieszamy do obstygnięcia. Przechowujemy w lodówce, a gdy nie zostaną skonsumowane przed upływem 3-4 tygodni zamrażamy. Kiełbasy można dodatkowo ususzyć przy kaloryferze.
| Czytano 144185 razy | 07-12-10 |