Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Wegetariańskie

Wegetariańska ryba po grecku

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

500 gramów suszonych kotletów sojowych
1 kg włoszczyzny krojonej w paski
3 litry wody
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
szklanka suszonych glonów wakame
5 płatów suszonych nori
200 gramów mąki gryczanej
200 ml wody
200 gramów bułki tartej
przyprawy: przyprawa do ryb, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól
kilka plastrów cytryny
olej do smażenia - polecam olej kokosowy

Wegetariańska ryba po grecku - sposób wykonania:

Wegetariańska ryba po grecku, czyli wersja wege z kotletami sojowymi zamiast ryby. Smak i zapach potrawie nadają glony wakame. Jest przepyszna, warto ją wypróbować przed świętami. Glony kupimy na allegro, w sklepach internetowych, kuchnie świata.


Do większego garnka wlewamy 3 litry wody. Solimy i wsypujemy włoszczyznę oraz glony wakame. Wszystko gotujemy przez 15 minut. Następnie przecedzamy przez sito wywar. W wywarze gotujemy przez 8 minut kotlety sojowe. Następnie bez uciskania odcedzamy je.

Układamy na talerzu ostudzone kotlety sojowe. Oprószamy je przyprawą do ryb i owijamy pokrojonymi w paski glonami nori. Pozostawiamy na 15 minut, aby glony nori zmiękły.

W tym czasie przygotowujemy duży talerz z bułka tartą oraz drugi głęboki talerz z mąką i około 200 ml wody tak aby powstało gęste ciasto naleśnikowe.

Kotlety sojowe obtaczamy w powstałym cieście oraz w bułce tartej i smażymy obustronnie na oleju. Kotlety dosyć szybko się smażą.

Usmażone kotlety wykładamy na duży talerz lub półmisek.

Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy ją do odcedzonych wcześniej warzyw. Przyprawiamy solą i pieprzem wrzucamy listki laurowe

oraz ziele angielskie. Wszystko dusimy przez 5 minut na koniec po zdjęciu z ognia mieszamy z kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.

Powstałą masę warzywną równo rozkładamy na kotletach sojowych. Ozdabiamy pół plastrami cytryny.

Wegetariańską rybę po grecku podajemy na ciepło lub zimno.



Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 04-12-16| Czytano: 1737 razy |komentarz [0]
Wegetariańska ryba po grecku komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz