Strona główna >> Desery >> Pączki

Wiedeńskie pączki wyciskane

Czas 65 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

200 g mąki
100 g masła
4 jajka
sól
pół litra oleju

lukier:
20 dag cukru pudru
limonka

Wiedeńskie pączki wyciskane - sposób wykonania:

Te pączki to takie smażone ptysie.
Szklankę wody gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy zawrze zmniejszamy ogień i na wrzątek jednym zamachem wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie, ucieramy aż będzie gładkie po czym studzimy.

Gdy ciasto wystygnie wbijamy po jednym jajku i mieszamy, następnie ciasto przekładamy do szprycy.
Z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty 10 cm bok i smarujemy je olejem za pomocą pędzelka. Na każdy kwadrat wyciskamy ciasto tak aby powstały kołka o średnicy 7 cm, tak aby została dziurka w środku. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy olej będzie gorący wkładamy paczki (papierem do góry a po minucie papier usuwamy). Smażymy około 5 minut z każdej strony. Osączamy na ręczniku papierowym.
Cukier puder ucieramy z limonką, lukrem polewamy wystudzone pączki.


Prześlij przepis

mewa80 | 18-02-11 | Czytano: 14934 razy | komentarzy [0]
Wiedeńskie pączki wyciskane komentarz



Opinie i komentarze na temat Wiedeńskie pączki wyciskane kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Wiedeńskie pączki wyciskane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje