Strona główna >>
Desery >>
Pączki Wiedeńskie pączki wyciskane
Czas 65 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
4 jajka
sól
pół litra oleju
lukier:
20 dag cukru pudru
limonka
Wiedeńskie pączki wyciskane - sposób wykonania:
Te pączki to takie smażone ptysie.
Szklankę wody gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy zawrze zmniejszamy ogień i na wrzątek jednym zamachem wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie, ucieramy aż będzie gładkie po czym studzimy.
Gdy ciasto wystygnie wbijamy po jednym jajku i mieszamy, następnie ciasto przekładamy do szprycy.
Z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty 10 cm bok i smarujemy je olejem za pomocą pędzelka. Na każdy kwadrat wyciskamy ciasto tak aby powstały kołka o średnicy 7 cm, tak aby została dziurka w środku. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy olej będzie gorący wkładamy paczki (papierem do góry a po minucie papier usuwamy). Smażymy około 5 minut z każdej strony. Osączamy na ręczniku papierowym.
Cukier puder ucieramy z limonką, lukrem polewamy wystudzone pączki.
Prześlij przepis mewa80 | 18-02-11 | Czytano: 14934 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Wiedeńskie pączki wyciskane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują