Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Wielkanocna babka ala sękacz

Składniki:

3/4 szklanki mąki krupczatki
pół szklanki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
szklanka cukru
6 jaj
5 dag startych migdałów
łyżka rumu lub odrobina aromatu rumowego
aromat waniliowy

Wielkanocna babka ala sękacz - sposób wykonania:

Babka wbrew pozorom nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, a bardzo ciekawie wygląda na wielkanocnym stole i jest smakowa :-)

Masło utrzeć z cukrem na puch. Nadal ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku, rum, migdały, aromat waniliowy i krupczatkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Na dnie wysmarowanej masłem formy z kominkiem do pieczenia bab rozprowadzić cieniutką warstwą niewielką porcję ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec, aż lekko się zrumieni.
Następnie na upieczonym spodzie znów rozprowadzić trochę ciasta, piec je do zrumienienia.
Powtarzać całą procedurę aż do wyczerpania się ciasta. Upieczona i wystudzoną babę posypać cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 08-04-10| Czytano: 63624 razy |komentarz [0]
Wielkanocna babka ala sękacz komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz