Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Wielkanocny zając

Czas 45 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2,5 szkl. mąki
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 kostka masła
5 jajek
5 łyżek kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
- kolorowe pisaki spożywcze
- kandyzowana wiśnia
- cukier puder

Wielkanocny zając - sposób wykonania:

Wielkanocny Zając, który zachwyci każdego gościa. Przepysznie wygląda, ucieszy szczególnie najmłodszych domowników. Potrzebna nam będzie jedynie odpowiednia foremka.
W garnku mieszamy ze sobą masło z mlekiem, kakao, cukrem i cukrem waniliowym. Podgrzewamy na małym ogniu, aż całość połączy się w jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy żółtka i mieszamy mikserem. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do masy w garnku i delikatnie mieszamy ze sobą.
Powstałą masę wlewamy do foremki i pieczemy w temp. 180 st C przez 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, dekorujemy wielkanocnego zajączka.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 09-04-17| Czytano: 695 razy |komentarz [0]
Wielkanocny zając komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz