Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Wigilijna zupa grzybowa

Czas 90 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty /musi być koniecznie kwaśna/
3 garści grzybów suszonych /borowiki i podgrzybki/
2 woreczki /20 dkg/ kaszy gryczanej
4 litry wody
1 cebula
olej do podsmażenia cebuli
sól i pieprz do smaku

Wigilijna zupa grzybowa - sposób wykonania:

Pyszna, kwaśna zupa wigilijna zwana także kwasem grzybowym jest od zawsze przyrządzana na święta Bożego narodzenia w mojej rodzinie . W 4 litrach wody gotujemy kapustę kiszoną, aż będzie miękka. Kapusta musi być koniecznie kwaśna.
Po zagotowaniu odcedzamy kapustę na cedzaku i wlewamy wywar do drugiego garnka. Dodajemy wcześniej namoczone grzyby - większe sztuki kroimy na pół lub ćwiartki. Gotujemy aż grzyby będą miękkie.
Na koniec wsypujemy kaszę gryczana i gotujemy około 10 - 15 minut.
W międzyczasie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju drobno pokrojoną w kostkę cebulkę na złoty kolor. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do zupy. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupa gotowa smacznego. Jest bardzo pyszna, z powodu swego kwaśnego smaku nadaje się doskonale na poświątecznego kaca ;-).
Aby zupa miała właściwy smak, kapusta musi być koniecznie kwaśna przepis na kiszoną kapustę
Z wyciśniętej kapusty przygotowujemy farsz do pierogów z kapusty i grzybami.


Prześlij przepis

Kamiś | 17-12-10 | Czytano: 14270 razy | komentarzy [1]
Wigilijna zupa grzybowa komentarz



Opinie i komentarze na temat Wigilijna zupa grzybowa kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Wigilijna zupa grzybowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Wigilijna zupa grzybowa :)
2012-12-22 21:29

Dziękuje bardzo za przepis . Tą zupkę w dzieciństwie jadłam w wigilję u mojej babci . Przepyszna uwielbiam ją i zagości u mnie na stole w wigiliją noc :) Wesołych Świąt życzę :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje