Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Wigilijna zupa rybna

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg ryby słodkowodnej (może być karp)
pęczek warzyw jak na rosół (3 marchewki, pietruszka, kawałek selera)
1 cebula przekrojona na pół i przypieczona na palniku
ziele angielskie - 3 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
sól
natka pietruszki

Wigilijna zupa rybna - sposób wykonania:

Bardzo prosta wigilijna zupa rybna.
Rybę myjemy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w równe dzwonki.
Warzywa obieramy, myjemy, zalewamy zimną wodą, wodę solimy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, można też dodać ząbek czosnku, gotujemy wywar na wolnym ogniu. Po około 20-30 minutach dodajemy dzwonki ryby. Wywar gotujemy kolejne 20 minut (około). Gdy warzywa i ryba są miękkie wyławiamy je z wywaru.
Kawałki ryby układamy na talerzach, zalewamy wywarem i posypujemy pietruszką.
Ja osobiście dodaję jeszcze plasterki ugotowanej w tym wywarze marchewki, zupa nabiera walorów i smakowych i kolorystycznych :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 13-12-10| komentarz [1]



1 komentarzy


eMILLY
2011-12-23 22:45

Mam ta zupe co roku na Wigilie i mojego meza zarazilam. Wzbogacam przepis tym że robie do tej zupy grzanki z buleczki przypiekam sa chrupiace i naprawde dodaja apetytu
Wesolych Swiat

Dodaj komentarz