Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Czas 180 minut Porcji 30 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Wino z jabłek - składniki:

- 10 litrów soku / moszczu z jabłek
- 2, 73 Litra wody
- 3, 6 kg cukru
- drożdże winiarskie

Wino z jabłek - sposób wykonania:

Przepis na domowe wino z jabłek. Z podanej ilości cukru powinniśmy uzyskać wino o max możliwej mocy, czyli ok. 18%. Jeżeli chcesz uzyskać słabsze wino, użyj mniejszej ilości cukru. Dla przykładu wino jabłkowe o mocy 15% dla nastawy 15 L potrzebuje ok 2,9 Kg cukru, a wino o mocy 10% potrzebuje zaledwie 1,6 kg cukru.
Z podanych proporcji powinniśmy uzyskać ok 11 L wina. Koszt domowego wina jest wielokrotnie mniejszy niż sztucznego sklepowego!

Ilość wody przyjęta jest dla średniej kwasowości jabłek. Teoretycznie jabłka mają kwasowość od 6 do 15 gram/litr.
Jeżeli masz kwaśne jabłka dodaj odpowiednio więcej wody, jeżeli dysponujesz słodkimi jabłkami dodaj odpowiednio mniej wody. Chodzi o to, aby nasz roztwór miał ok. 8 gr/l kwasowości.

Cały sok/moszcz z jabłek wlewamy do gąsiora, dodajemy ostudzony syrop z 1,5 kg cukru i 1 litra wody. Dodajemy przygotowane wcześniej drożdże.

Gdybyśmy od razy dodali całą ilość cukru, czyli tak jak robią amatorzy, nasze wino mogłoby zamienić się w słodki kompocik u?miech, gdyż drożdże w za słodkim środowisku zamiast przerabiać cukier na alkohol - obumarłyby.

Wszystko intensywnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Idealna temperatura to 22-27 stopni C. Drożdże obumierają poniżej 18 stopni oraz powyżej 28 stopni.

Przez pierwsze 7 - 10 dni nasze wino powinno intensywnie buzować - tzw faza burzliwa fermentacji.
Po tym czasie, gdy drożdże wyraźnie zwolnią przetwarzanie cukru, dodajemy kolejną dawkę syropu z cukru i wody.
Proponuję stopniowo dodawać ilość cukru, np 1 kg cukru przegotowany w 0,5 L wody /oczywiście wlewamy ostudzony syrop!/.

Po około 4-5 tygodniach dodajemy pozostałą ilość cukru i wody.

Mocne wina muszą pracować w balonie przez około 8-12 tygodni. Słabsze wina 10-12 % dochodzą przez ok 4 tyg.

Po tym czasie nasze mocne i wytrawne wino zlewamy uważnie za pomocą wężyka do mniejszego balona - tak aby ilość powietrza była minimalna. Uważajmy także, aby nie ściągnąć mętu z dna.

Po około 2-3 tyg możemy nasze wino zlewać wężykiem do butelek u?miech. Gdybyśmy stwierdzili, że młode wino jest jeszcze mętne musimy powtórzyć zlewanie wina do ponownego odstania. Teoretycznie powinniśmy butelkować wino dopiero gdy po kolejnych odstaniach na dnie balona nie ma osadu.

Wino nadaje się do spożycia teoretycznie zaraz po ostatnim odstaniu/butelkowaniu. Praktycznie zalecam odczekać minimum 1-3 miesiące, po tym czasie wino nabiera bukietu. Im starsze wino tym lepsze.
Osobiście preferuję wina minimum 1 - 3 letnie. Mocne wina od 16% możemy bez obaw o zepsucie przechowywać latami w piwnicy.

Smacznego i powodzenia w przyrządzaniu wina.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz