Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Wino z jabłek

Czas 180 minut Porcji 30 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

- 10 litrów soku / moszczu z jabłek
- 2, 73 Litra wody
- 3, 6 kg cukru
- drożdże winiarskie

Wino z jabłek - sposób wykonania:

Przepis na domowe wino z jabłek. Z podanej ilości cukru powinniśmy uzyskać wino o max możliwej mocy, czyli ok. 18%. Jeżeli chcesz uzyskać słabsze wino, użyj mniejszej ilości cukru. Dla przykładu wino jabłkowe o mocy 15% dla nastawy 15 L potrzebuje ok 2,9 Kg cukru, a wino o mocy 10% potrzebuje zaledwie 1,6 kg cukru.
Z podanych proporcji powinniśmy uzyskać ok 11 L wina. Koszt domowego wina jest wielokrotnie mniejszy niż sztucznego sklepowego!

Ilość wody przyjęta jest dla średniej kwasowości jabłek. Teoretycznie jabłka mają kwasowość od 6 do 15 gram/litr.
Jeżeli masz kwaśne jabłka dodaj odpowiednio więcej wody, jeżeli dysponujesz słodkimi jabłkami dodaj odpowiednio mniej wody. Chodzi o to, aby nasz roztwór miał ok. 8 gr/l kwasowości.

Cały sok/moszcz z jabłek wlewamy do gąsiora, dodajemy ostudzony syrop z 1,5 kg cukru i 1 litra wody. Dodajemy przygotowane wcześniej drożdże.

Gdybyśmy od razy dodali całą ilość cukru, czyli tak jak robią amatorzy, nasze wino mogłoby zamienić się w słodki kompocik :-), gdyż drożdże w za słodkim środowisku zamiast przerabiać cukier na alkohol - obumarłyby.

Wszystko intensywnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Idealna temperatura to 22-27 stopni C. Drożdże obumierają poniżej 18 stopni oraz powyżej 28 stopni.

Przez pierwsze 7 - 10 dni nasze wino powinno intensywnie buzować - tzw faza burzliwa fermentacji.
Po tym czasie, gdy drożdże wyraźnie zwolnią przetwarzanie cukru, dodajemy kolejną dawkę syropu z cukru i wody.
Proponuję stopniowo dodawać ilość cukru, np 1 kg cukru przegotowany w 0,5 L wody /oczywiście wlewamy ostudzony syrop!/.

Po około 4-5 tygodniach dodajemy pozostałą ilość cukru i wody.

Mocne wina muszą pracować w balonie przez około 8-12 tygodni. Słabsze wina 10-12 % dochodzą przez ok 4 tyg.

Po tym czasie nasze mocne i wytrawne wino zlewamy uważnie za pomocą wężyka do mniejszego balona - tak aby ilość powietrza była minimalna. Uważajmy także, aby nie ściągnąć mętu z dna.

Po około 2-3 tyg możemy nasze wino zlewać wężykiem do butelek :-). Gdybyśmy stwierdzili, że młode wino jest jeszcze mętne musimy powtórzyć zlewanie wina do ponownego odstania. Teoretycznie powinniśmy butelkować wino dopiero gdy po kolejnych odstaniach na dnie balona nie ma osadu.

Wino nadaje się do spożycia teoretycznie zaraz po ostatnim odstaniu/butelkowaniu. Praktycznie zalecam odczekać minimum 1-3 miesiące, po tym czasie wino nabiera bukietu. Im starsze wino tym lepsze.
Osobiście preferuję wina minimum 1 - 3 letnie. Mocne wina od 16% możemy bez obaw o zepsucie przechowywać latami w piwnicy.

Smacznego i powodzenia w przyrządzaniu wina.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 20-10-11| Czytano: 129688 razy |komentarz [5]
Wino z jabłek komentarz



5 komentarzy

Autor
Ania
2016-08-22 12:44

Czy przygotowując moszcz, mam przepuścić przez sokowirówkę jabłka w skórkach, czy obrane?

Autor
Kamiś
2016-08-22 16:09

Ja używałem sokowirówki. Dla smaku wina nie ma znaczenia czy jabłka będą obrane. Sprawdź jak masz dużej mocy sokowirówkę i nie zapycha Ci się sito to nie trać czasu na obieranie ze skórek. Jeśli zauważysz że się za często zapycha sokowirówka to możesz obrać ze skórki.
Wino z jabłek ma w pierwszych miesiącach lekko metaliczny smak i nie nadaje się do spożycia zaraz po zlaniu do butelek jak np wino wiśniowe. Jak poleży rok - dwa nabiera swojego bukietu. Ale coś za coś jabłka mamy najczęściej za darmo.

Autor
Ania
2016-08-22 18:18

Dziękuję za odpowiedź! I to wyjaśnia, czemu zeszłoroczne wino jabłkowe było takie "dziwne"! Czas u cierpliwości mi trzeba !
Dziękuję :)

Autor
Tomek
2016-09-13 13:03

WITAM CZY I KIEDY MOŻNA DOSŁADZAĆ WINO Z JABŁEK I CZY MOŻNA ZAMIAST CUKRU UŻYĆ MIODU .POZDRAWIAM

Autor
Kamiś
2016-09-16 9:43

Wino jak już skończy pracować w zależności od tego ile cukru wypracowało jest wytrawne lub ma zawartość cukru. Sprawdź cukromierzem jaki ma współczynnik BL. Jeśli nie masz to skosztuj i oceń ile cukru dodać, lepiej mniej niż za dużo. Zawsze można dosłodzić później. Ja dosładzam wino które zostało zlane z osadu i klaruje się.
Wino z jabłek jak każde inne można dosładzać wedle swoich upodobań. Ja część wina dosładzam, a część zostawiam wytrawne, bo zdarzają się goście, którzy mają różne gusta.
Miodem można jak najbardziej tylko to są już wyższe koszta i zmienia się smak. Cukier jest neutralny, miód ma specyficzny posmak i mi np nie odpowiada w winie posmak miodu.

Linia tła strony

Dodaj komentarz