Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |






Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Czas 180 minut Porcji 30 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Wino z jabłek - składniki:

- 10 litrów soku / moszczu z jabłek
- 2, 73 Litra wody
- 3, 6 kg cukru
- drożdże winiarskie

Wino z jabłek - sposób wykonania:

Przepis na domowe wino z jabłek. Z podanej ilości cukru powinniśmy uzyskać wino o max możliwej mocy, czyli ok. 18%. Jeżeli chcesz uzyskać słabsze wino, użyj mniejszej ilości cukru. Dla przykładu wino jabłkowe o mocy 15% dla nastawy 15 L potrzebuje ok 2,9 Kg cukru, a wino o mocy 10% potrzebuje zaledwie 1,6 kg cukru.
Z podanych proporcji powinniśmy uzyskać ok 11 L wina. Koszt domowego wina jest wielokrotnie mniejszy niż sztucznego sklepowego!

Ilość wody przyjęta jest dla średniej kwasowości jabłek. Teoretycznie jabłka mają kwasowość od 6 do 15 gram/litr.
Jeżeli masz kwaśne jabłka dodaj odpowiednio więcej wody, jeżeli dysponujesz słodkimi jabłkami dodaj odpowiednio mniej wody. Chodzi o to, aby nasz roztwór miał ok. 8 gr/l kwasowości.

Cały sok/moszcz z jabłek wlewamy do gąsiora, dodajemy ostudzony syrop z 1,5 kg cukru i 1 litra wody. Dodajemy przygotowane wcześniej drożdże.

Gdybyśmy od razy dodali całą ilość cukru, czyli tak jak robią amatorzy, nasze wino mogłoby zamienić się w słodki kompocik u?miech, gdyż drożdże w za słodkim środowisku zamiast przerabiać cukier na alkohol - obumarłyby.

Wszystko intensywnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Idealna temperatura to 22-27 stopni C. Drożdże obumierają poniżej 18 stopni oraz powyżej 28 stopni.

Przez pierwsze 7 - 10 dni nasze wino powinno intensywnie buzować - tzw faza burzliwa fermentacji.
Po tym czasie, gdy drożdże wyraźnie zwolnią przetwarzanie cukru, dodajemy kolejną dawkę syropu z cukru i wody.
Proponuję stopniowo dodawać ilość cukru, np 1 kg cukru przegotowany w 0,5 L wody /oczywiście wlewamy ostudzony syrop!/.

Po około 4-5 tygodniach dodajemy pozostałą ilość cukru i wody.

Mocne wina muszą pracować w balonie przez około 8-12 tygodni. Słabsze wina 10-12 % dochodzą przez ok 4 tyg.

Po tym czasie nasze mocne i wytrawne wino zlewamy uważnie za pomocą wężyka do mniejszego balona - tak aby ilość powietrza była minimalna. Uważajmy także, aby nie ściągnąć mętu z dna.

Po około 2-3 tyg możemy nasze wino zlewać wężykiem do butelek u?miech. Gdybyśmy stwierdzili, że młode wino jest jeszcze mętne musimy powtórzyć zlewanie wina do ponownego odstania. Teoretycznie powinniśmy butelkować wino dopiero gdy po kolejnych odstaniach na dnie balona nie ma osadu.

Wino nadaje się do spożycia teoretycznie zaraz po ostatnim odstaniu/butelkowaniu. Praktycznie zalecam odczekać minimum 1-3 miesiące, po tym czasie wino nabiera bukietu. Im starsze wino tym lepsze.
Osobiście preferuję wina minimum 1 - 3 letnie. Mocne wina od 16% możemy bez obaw o zepsucie przechowywać latami w piwnicy.

Smacznego i powodzenia w przyrządzaniu wina.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz