Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Wino z ryżu

Czas 25 minut Porcji 5 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Wino z ryżu - składniki:

6,5 litra przegotowanej wody
3 kg cukru
1 kg ryżu
2 duże cytryny
1 czubata łyżka tymianku
2 gałki muszkatołowe
10 sztuk rodzynek
szczypta piołunu

drożdże winiarskie
pożywka

Wino z ryżu - sposób wykonania:

Wino z ryżuNie jestem wielbicielką wina własnej produkcji ale to jest wyjątkowo smaczne, smakuje jak prawdziwy wermut!. Polecam ten przepis.
Przyrządzamy matkę drożdżową. Saszetkę drożdży ze szczyptą pożywki (wszystko do kupienia w odpowiednich sklepach) rozpuszczamy w małej 0,3 litrowej butelce w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Okrywamy tą butelkę w ściereczkę i ustawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Drożdże muszą zacząć pracować, poznajemy to po tym, że woda staje się mętna.
Cytryny sparzymy, wyciskamy sok, skórki kroimy, dodajemy wraz z sokiem do wody. Do wody dodajemy też bardzo dobrze przepłukany ryż (aż woda spod ryżu będzie czysta). Gałkę kroimy na 4 części, rodzynki kroimy na pół. Cukier rozpuszczamy w wodzie, wszystkie składniki łączymy ze sobą i wlewamy do butli. Wlewamy też drożdże - takie które zastartowały.
Odstawiamy na 56 dni, następnie zlewamy z nad osadu i kalrujemy - czynność powtarzamy dopóty na dnie balona nie będzie osadu. Wyklarowane wino wlewamy do butelek. Wino po kilku tygodniach butelkowania jest gotowe do spożycia.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 23-01-11 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-08 21:52 Tytul
a jesli wyklaruje sie juz w butelkach, tzn caly osad opadnie na dno, to potem w trakcie picia, nalewania z butelki dno sie wzruszy i znowu z winem wymiesza, i trza bedzie ze 3dni odczekac na kolejnego klarownego lyka- czy nie? bo jak mnie sie w balonie klarowalo kiedys po odzieleniu juz ryzu i reszty skladnikow z dna, i z samego juz plynu osiadlo mi w 2tyg jakies 3cm osadu, i po zamieszaniu klarowne juz winko znowu zrobilo sie mleczne

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2012-07-09 9:16 Winko ryżowe
Idea jest taka, aby zlewać do butelek dopiero jak po N-tym razie klarowania w balonie na dnie nie ma już osadu. Dodatkowo niektózy winiarze dodają siarczany i inne świństwa do klarowania - nie polecam tego.
Co do nalewania wina z butelki, w której osadził się osad, polecam delikatne manewrowanie butelką i rozlanie całego wina do lampek.


komentarze Dodaj komentarz