Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Wino z ryżu

Czas 25 minut Porcji 5 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

6,5 litra przegotowanej wody
3 kg cukru
1 kg ryżu
2 duże cytryny
1 czubata łyżka tymianku
2 gałki muszkatołowe
10 sztuk rodzynek
szczypta piołunu

drożdże winiarskie
pożywka

Wino z ryżu - sposób wykonania:

Nie jestem wielbicielką wina własnej produkcji ale to jest wyjątkowo smaczne, smakuje jak prawdziwy wermut!. Polecam ten przepis.
Przyrządzamy matkę drożdżową. Saszetkę drożdży ze szczyptą pożywki (wszystko do kupienia w odpowiednich sklepach) rozpuszczamy w małej 0,3 litrowej butelce w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Okrywamy tą butelkę w ściereczkę i ustawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Drożdże muszą zacząć pracować, poznajemy to po tym, że woda staje się mętna.
Cytryny sparzymy, wyciskamy sok, skórki kroimy, dodajemy wraz z sokiem do wody. Do wody dodajemy też bardzo dobrze przepłukany ryż (aż woda spod ryżu będzie czysta). Gałkę kroimy na 4 części, rodzynki kroimy na pół. Cukier rozpuszczamy w wodzie, wszystkie składniki łączymy ze sobą i wlewamy do butli. Wlewamy też drożdże - takie które zastartowały.
Odstawiamy na 56 dni, następnie zlewamy z nad osadu i kalrujemy - czynność powtarzamy dopóty na dnie balona nie będzie osadu. Wyklarowane wino wlewamy do butelek. Wino po kilku tygodniach butelkowania jest gotowe do spożycia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 23-01-11| komentarz [2]



2 komentarzy


Tytul
2012-07-08 21:52

a jesli wyklaruje sie juz w butelkach, tzn caly osad opadnie na dno, to potem w trakcie picia, nalewania z butelki dno sie wzruszy i znowu z winem wymiesza, i trza bedzie ze 3dni odczekac na kolejnego klarownego lyka- czy nie? bo jak mnie sie w balonie klarowalo kiedys po odzieleniu juz ryzu i reszty skladnikow z dna, i z samego juz plynu osiadlo mi w 2tyg jakies 3cm osadu, i po zamieszaniu klarowne juz winko znowu zrobilo sie mleczne


Winko ryżowe
2012-07-09 9:16

Idea jest taka, aby zlewać do butelek dopiero jak po N-tym razie klarowania w balonie na dnie nie ma już osadu. Dodatkowo niektózy winiarze dodają siarczany i inne świństwa do klarowania - nie polecam tego.
Co do nalewania wina z butelki, w której osadził się osad, polecam delikatne manewrowanie butelką i rozlanie całego wina do lampek.

Dodaj komentarz