Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Napoje >> Alkoholowe

Czas 25 minut Porcji 5 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Wino z ryżu - składniki:

6,5 litra przegotowanej wody
3 kg cukru
1 kg ryżu
2 duże cytryny
1 czubata łyżka tymianku
2 gałki muszkatołowe
10 sztuk rodzynek
szczypta piołunu

drożdże winiarskie
pożywka

Wino z ryżu - sposób wykonania:

Nie jestem wielbicielką wina własnej produkcji ale to jest wyjątkowo smaczne, smakuje jak prawdziwy wermut!. Polecam ten przepis.
Przyrządzamy matkę drożdżową. Saszetkę drożdży ze szczyptą pożywki (wszystko do kupienia w odpowiednich sklepach) rozpuszczamy w małej 0,3 litrowej butelce w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Okrywamy tą butelkę w ściereczkę i ustawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Drożdże muszą zacząć pracować, poznajemy to po tym, że woda staje się mętna.
Cytryny sparzymy, wyciskamy sok, skórki kroimy, dodajemy wraz z sokiem do wody. Do wody dodajemy też bardzo dobrze przepłukany ryż (aż woda spod ryżu będzie czysta). Gałkę kroimy na 4 części, rodzynki kroimy na pół. Cukier rozpuszczamy w wodzie, wszystkie składniki łączymy ze sobą i wlewamy do butli. Wlewamy też drożdże - takie które zastartowały.
Odstawiamy na 56 dni, następnie zlewamy z nad osadu i kalrujemy - czynność powtarzamy dopóty na dnie balona nie będzie osadu. Wyklarowane wino wlewamy do butelek. Wino po kilku tygodniach butelkowania jest gotowe do spożycia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-08 21:52 Tytul
a jesli wyklaruje sie juz w butelkach, tzn caly osad opadnie na dno, to potem w trakcie picia, nalewania z butelki dno sie wzruszy i znowu z winem wymiesza, i trza bedzie ze 3dni odczekac na kolejnego klarownego lyka- czy nie? bo jak mnie sie w balonie klarowalo kiedys po odzieleniu juz ryzu i reszty skladnikow z dna, i z samego juz plynu osiadlo mi w 2tyg jakies 3cm osadu, i po zamieszaniu klarowne juz winko znowu zrobilo sie mleczne

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2012-07-09 9:16 Winko ryżowe
Idea jest taka, aby zlewać do butelek dopiero jak po N-tym razie klarowania w balonie na dnie nie ma już osadu. Dodatkowo niektózy winiarze dodają siarczany i inne świństwa do klarowania - nie polecam tego.
Co do nalewania wina z butelki, w której osadził się osad, polecam delikatne manewrowanie butelką i rozlanie całego wina do lampek.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz