Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Wuzetka

Czas 40 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
20 dag masła
25 dag cukru
4 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

Krem:
75 dag serka homogenizowanego
25 dag cukru pudru
szklanka kremówki
7 łyżeczek żelatyny

Polewa:
gotowa lub
5 dag masła
2 dag cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody

Wuzetka - sposób wykonania:

Ucieramy masło dodając cukier, jajka, obie mąk wymieszane z proszkiem, kakao oraz cukier waniliowy. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C ( blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą).

Serek ucieramy z cukrem, żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku, studzimy (ale tak by nie zastygła), śmietanę ubijamy i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i dodajemy do masy serowej.
Wszystkie składniki polewy zagotowujemy i mieszamy ze sobą.

Ciasto przekrajemy na pół, smarujemy kremem, 1/ 3 kremu zostawiamy na wierzch. Po wyłożeniu kremu na wierzch polewamy je przestudzoną ale nie zastygniętą polewą.
Czas przygotowania bez czasu pieczenia.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 14-06-10| komentarz [2]



2 komentarzy


Tytul
2011-04-06 13:40

Może być dobry. Wypróbuję.


Truskawka
2011-10-07 21:41

No nawet dobre te ciasto ale lepszy jest ciasto z toffi:)

Dodaj komentarz