Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Zakwas buraczany na wigilijny barszcz

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1,5 kg buraków
przegotowana woda (lub woda źródlana/ mineralna niegazowana)
na każdy litr wody 1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
1 kromka chleba razowego

Zakwas buraczany na wigilijny barszcz - sposób wykonania:

Nawał pracy związany z przygotowaniem do Świąt skłania by pewne rzeczy, o ile to możliwe, zrobić wcześniej.
Na pewno możliwe jest przygotowanie prawdziwego, domowego zakwasu na barszcz wigilijny - zwłaszcza, że to takie proste. taki zakwas możemy spokojnie przechowywać w lodówce, bez szkody na jego jakość a w stosownej chwili będziemy go mieć pod ręką.

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Plastry układamy w naczyniu szklanym (może być np słoik) i zalewamy taka ilość osolonej wody aby je tylko przykryć (pamiętajmy o proporcjach solenia - łyżeczka na litr wody). Następnie dodajemy posiekany czosnek a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. Słoik obwiązujemy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 5-7 dniach zdejmujemy chleb oraz pianę jaka pojawiła się na zakwasie, zakwas cedzimy dokładnie przez gazę i przelewamy do czystych butelek. Przechowujemy w lodówce ( bez szwanku nawet kilka miesięcy).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 24-11-10| Czytano: 67052 razy |komentarz [0]
Zakwas buraczany na wigilijny barszcz komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz