Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zalewajka I

Czas 10 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

ziemniaki pół kg
kiełbasa 20 dkg
słonina lub boczek 10 dkg
czosnek 4 ząbki
barszcz,najlepiej własnej roboty
grzyb suszony 1 kapelusz..opcja
pieprz
sól
barszcz
chleb

Zalewajka I - sposób wykonania:

Zalewajka powstała z biedy,więc zalewajka była powszednim daniem,zaś kiełbasa ,boczek i słonina były dodawane opcjonalnie
Czosnek jest dodatkiem z kuchni żydowskiej
Przepis
Ziemniaki obieramy i krajamy w kostkę,zalewamy wrzątkiem (2l),dodajemy kiełbasę i czosnek
Gdy ziemniaki się ugotują dodajemy barszcz do smaku...tak barszcz bowiem w Kieleckim nie było innego określenia tego produktu
Krajamy boczek lub słoninę w drobną kostkę i przysmażamy na chrupiące skwarki
Do gotujących się ziemniaków dodajemy przysmażoną słoninę lub boczek...uwaga...pryska
Dodajemy pieprz do smaku
Podajemy z świeżym chlebem własnego wyrobu
Barszcz

1 szklanka mąki żytniej razowej

3 szklanki wody (można dodać więcej, nawet 4)

1 kromka suchego chleba razowego

3-4 ząbki czosnku

Na 3-5 dni przed gotowaniem zalewajki, mieszamy wodę z mąką razową. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać 3 lub 4 szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy kromką chleba razowego i pozostawiamy w ciepłym miejscu (np. przy kuchence), przykryty gazą.
Jeżeli były by problemy z przygotowaniem to proszę pisać na klenk@o2.pl
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 14-04-12| Czytano: 5759 razy |komentarz [1]
Zalewajka I komentarz



1 komentarzy

Autor
Marzena
2017-02-06 4:42

U nas (Częstochowa), do zalewajki kiełbasę podsmażamy i dodajemy, gdy ziemniaki zmiękną. Często też zaprawiamy śmietaną przed dodaniem skwarek. Dodajemy liść laurowy, ja dodaję też estragon. A na barszcz często mówimy żurek ( w sensie zakwasu, choć żurek jako zupa też jest). Ot, takie drobne różnice regionalne. Chociaż w wielu miejscach nie mają pojęcia, co to jest zalewajka :)
Mój adres, jakby co, to : puszysta1968@op.pl

Linia tła strony

Dodaj komentarz