Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Zalewajka

Czas 40 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zalewajka - składniki:

pół litra żurku (kupny lub można zrobić samemu z przepisu na dole)
pół kg ziemniaków
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 kostki bulionowe
sól, pieprz
pół szklanki kwaśnej śmietany
3 suszone grzyby

Zalewajka - sposób wykonania:

ZalewajkaZalewajka to rodzaj żurku gotowanego z ziemniakami,kojarzona jest z wigilią ze względu na to, że jest bardzo postna.
Przepis na nią pojawił się bardzo, bardzo dawno temu a sławę zyskała dzięki swej prostocie i przy okazji dobremu smakowi.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 4 szklankami wody. Dodajemy do nich liść, ziele angielskie oraz namoczone wcześniej i pokrojone grzybki.
Gdy ziemniaki będą miękkie dolewamy żurku - ilość zależna od tego jak wolimy - czy mocno kwaśny czy nie. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zupę doprawiamy śmietaną.

Przepis na zakwas:
5 łyżek mąki żytniej
1/2 litra wody letniej
1 ząbek czosnku
skórka chleba żytniego czerstwego

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na dobę lub dwie w ciepłe miejsce. Odcedzamy i przelewamy do butelek.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 10-12-10 | komentarz [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-14 18:43 Zalewajka
Zalewajka w Kieleckim nie była kojarzona z wigilią ale z szarą rzeczywistością,bieda stworzyła ten przepis
www.przepis-kulinarny.pl/zalewajka-i-id2451.html

przepis który pamiętam z czasów dosyć odległych...urodziłem się w 1948r


komentarze Dodaj komentarz