Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 40 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zalewajka - składniki:

pół litra żurku (kupny lub można zrobić samemu z przepisu na dole)
pół kg ziemniaków
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 kostki bulionowe
sól, pieprz
pół szklanki kwaśnej śmietany
3 suszone grzyby

Zalewajka - sposób wykonania:

Zalewajka to rodzaj żurku gotowanego z ziemniakami,kojarzona jest z wigilią ze względu na to, że jest bardzo postna.
Przepis na nią pojawił się bardzo, bardzo dawno temu a sławę zyskała dzięki swej prostocie i przy okazji dobremu smakowi.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 4 szklankami wody. Dodajemy do nich liść, ziele angielskie oraz namoczone wcześniej i pokrojone grzybki.
Gdy ziemniaki będą miękkie dolewamy żurku - ilość zależna od tego jak wolimy - czy mocno kwaśny czy nie. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zupę doprawiamy śmietaną.

Przepis na zakwas:
5 łyżek mąki żytniej
1/2 litra wody letniej
1 ząbek czosnku
skórka chleba żytniego czerstwego

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na dobę lub dwie w ciepłe miejsce. Odcedzamy i przelewamy do butelek.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-14 18:43 Zalewajka
Zalewajka w Kieleckim nie była kojarzona z wigilią ale z szarą rzeczywistością,bieda stworzyła ten przepis
www.przepis-kulinarny.pl/zalewajka-i-id2451.html

przepis który pamiętam z czasów dosyć odległych...urodziłem się w 1948r


kulinarne przepisy Dodaj komentarz