Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Zalewajka

Czas 40 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół litra żurku (kupny lub można zrobić samemu z przepisu na dole)
pół kg ziemniaków
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 kostki bulionowe
sól, pieprz
pół szklanki kwaśnej śmietany
3 suszone grzyby

Zalewajka - sposób wykonania:

Zalewajka to rodzaj żurku gotowanego z ziemniakami,kojarzona jest z wigilią ze względu na to, że jest bardzo postna.
Przepis na nią pojawił się bardzo, bardzo dawno temu a sławę zyskała dzięki swej prostocie i przy okazji dobremu smakowi.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 4 szklankami wody. Dodajemy do nich liść, ziele angielskie oraz namoczone wcześniej i pokrojone grzybki.
Gdy ziemniaki będą miękkie dolewamy żurku - ilość zależna od tego jak wolimy - czy mocno kwaśny czy nie. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zupę doprawiamy śmietaną.

Przepis na zakwas:
5 łyżek mąki żytniej
1/2 litra wody letniej
1 ząbek czosnku
skórka chleba żytniego czerstwego

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na dobę lub dwie w ciepłe miejsce. Odcedzamy i przelewamy do butelek.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 10-12-10| komentarz [1]



1 komentarzy


Zalewajka
2012-04-14 18:43

Zalewajka w Kieleckim nie była kojarzona z wigilią ale z szarą rzeczywistością,bieda stworzyła ten przepis
www.przepis-kulinarny.pl/zalewajka-i-id2451.html

przepis który pamiętam z czasów dosyć odległych...urodziłem się w 1948r

Dodaj komentarz