Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Półmięsne

Zapiekanka z dynią

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

800 g miąższu z dyni bez pestek
puszka pomidorów krojonych
1 cebula
300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
2 łyżki masła
pół szklanki śmietany 18%
20 dag sera żółtego
sól, pieprz, oregano

Zapiekanka z dynią - sposób wykonania:

Dynię kroimy w kostkę i obgotowujemy w osolonej wodzie (2 minuty), przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Cebulę kroimy w kotkę szklimy na maśle, do cebuli dodajemy pokrojone pomidory i wszystko razem dusimy do momentu aż sos zgęstnieje, dodajemy śmietanę, mieszamy.. Mięso podsmażamy osobno, po paru minutach dodajemy do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Chwilkę dusimy i następnie wylewamy go na przygotowaną w naczyniu żaroodpornym dynię, całość posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 30 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 07-10-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz