Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Grzyby

Zapiekanka z grzybami

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 60 dag grzybów leśnych
- 5 jajek na twardo
- 2 cebule
- 2 łyżki masła

Sos:
- szklanka śmietany 18%
- żółtko
- sól, pieprz

Zapiekanka z grzybami - sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie (tak, żeby były dość miękkie i nie rozgotowane), jajka gotujemy na twardo.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę dusimy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby (większe kawałki a więc nie kroimy drobno), całość dusimy z przyprawami 15 minut. Ziemniaki po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu kroimy na grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, pieprzymy, na ziemniaki kładziemy grzyby, na to ćwiartki jajek, całość zalewamy śmietaną z rozbełtanym żółtkiem (doprawioną solą i pieprzem). Zapiekamy 35 minut w 180 stopniach C.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 4.00/5

4.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 13-09-10| Czytano: 28980 razy |komentarz [0]
Zapiekanka z grzybami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz