Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |

Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |






Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zapiekanka z makaronem - składniki:

500 g mięsa mielonego (np. wołowo-drobiowego)
1 jajko
pół szklanki bułki tartej
2 cebule
sól, pieprz, suszona bazylia
1 puszka krojonych pomidorów
25 dag makaronu o dowolnym kształcie
100 g serka topionego
szklanka śmietany
20 dag sera żółtego starowanego (najlepiej mozzarella)
masło
oliwa lub olej

Zapiekanka z makaronem - sposób wykonania:

Pyszna zapiekanka z makaronem i mięsnymi klopsikami, zapiekana pod sosem śmietanowo-pomidorowo-serowym.
Cebulę obieramy, jedną połowę mielimy razem z mięsem a jeśli mięso kupiliśmy gotowe, ścieramy ją na tarce i dodajemy do masy mięsnej wraz z jajkiem i bułka tartą (3 łyżki). Masę doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Formujemy mięsne kuleczki które obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju (lub oliwie).
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, przelewamy zimna woda i dobrze osączamy z wody.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy czosnek, chwilkę smażymy po czym wlewamy pomidory. Po 10 minutach duszenia dajemy serek topiony i śmietanę, gdy ser się roztopi sos jest gotowy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy makaron, rozgarniając go w kilku miejscach, w te miejsca kładziemy klopsiki. Całość zalewamy sosem. Pieczemy 30 minut pod przykryciem, następnie przykrycie zdejmujemy, posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez kolejne 10 u?miech.
Zapiekanka jest pyszna, możemy ją urozmaicić dodając pieczarki, które przesmażamy wraz z cebulką.
  • Currently 4.25/5

4.3/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-04 10:38 brzmi pysznie
dobry pomysl brzmi pysznie zaraz sie za to zabieram za gotowanie


kulinarne przepisy Dodaj komentarz