Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |

Prosty przepis na gofry Tytul
po co olej!!!!Przeciez bez oleju beda bardziej light?...
| 2014-04-05 22:17 |






Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zapiekanka z makaronem - składniki:

500 g mięsa mielonego (np. wołowo-drobiowego)
1 jajko
pół szklanki bułki tartej
2 cebule
sól, pieprz, suszona bazylia
1 puszka krojonych pomidorów
25 dag makaronu o dowolnym kształcie
100 g serka topionego
szklanka śmietany
20 dag sera żółtego starowanego (najlepiej mozzarella)
masło
oliwa lub olej

Zapiekanka z makaronem - sposób wykonania:

Pyszna zapiekanka z makaronem i mięsnymi klopsikami, zapiekana pod sosem śmietanowo-pomidorowo-serowym.
Cebulę obieramy, jedną połowę mielimy razem z mięsem a jeśli mięso kupiliśmy gotowe, ścieramy ją na tarce i dodajemy do masy mięsnej wraz z jajkiem i bułka tartą (3 łyżki). Masę doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Formujemy mięsne kuleczki które obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju (lub oliwie).
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, przelewamy zimna woda i dobrze osączamy z wody.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy czosnek, chwilkę smażymy po czym wlewamy pomidory. Po 10 minutach duszenia dajemy serek topiony i śmietanę, gdy ser się roztopi sos jest gotowy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy makaron, rozgarniając go w kilku miejscach, w te miejsca kładziemy klopsiki. Całość zalewamy sosem. Pieczemy 30 minut pod przykryciem, następnie przykrycie zdejmujemy, posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez kolejne 10 u?miech.
Zapiekanka jest pyszna, możemy ją urozmaicić dodając pieczarki, które przesmażamy wraz z cebulką.
  • Currently 4.25/5

4.3/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-04 10:38 brzmi pysznie
dobry pomysl brzmi pysznie zaraz sie za to zabieram za gotowanie


kulinarne przepisy Dodaj komentarz