Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zapiekanka ziemniaczana - składniki:

1 kg ziemniaków
2 czerwone cebule
2 kolorowe papryki
10 dag wędzonego boczku
20 dag rokpola
10 dag żółtego sera
2 łyżki parmezanu
szklanka śmietany
ząbek czosnku
2 łyżki masła
rozmaryn, gałka muszkatałowa
sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana - sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać, pokroić w plastry, cebulę pokroić w talarki, paprykę w kostkę, rokpol i żółty ser zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem z wyciśniętym do niego ząbkiem czosnku. Na dnie ułożyć warstwę śmietany, posypac rozmarynem (lub przyprawą do ziemniaków), obłożyć talarkami cebuli, posypać pokrojonym w kostkę boczkiem, papryką i serami. Ułożyć kolejne warstwy az do wyczerpania składników, tak by ostatnią były ziemniaki. Zapiekankę zalewamy śmietaną doprawioną solą, pieprzem i gałką.
Posypujemy parmezanem i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz