Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Zapiekanka ziemniaczana

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zapiekanka ziemniaczana - składniki:

1 kg ziemniaków
2 czerwone cebule
2 kolorowe papryki
10 dag wędzonego boczku
20 dag rokpola
10 dag żółtego sera
2 łyżki parmezanu
szklanka śmietany
ząbek czosnku
2 łyżki masła
rozmaryn, gałka muszkatałowa
sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana - sposób wykonania:

Zapiekanka ziemniaczanaZiemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać, pokroić w plastry, cebulę pokroić w talarki, paprykę w kostkę, rokpol i żółty ser zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem z wyciśniętym do niego ząbkiem czosnku. Na dnie ułożyć warstwę śmietany, posypac rozmarynem (lub przyprawą do ziemniaków), obłożyć talarkami cebuli, posypać pokrojonym w kostkę boczkiem, papryką i serami. Ułożyć kolejne warstwy az do wyczerpania składników, tak by ostatnią były ziemniaki. Zapiekankę zalewamy śmietaną doprawioną solą, pieprzem i gałką.
Posypujemy parmezanem i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 21-05-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz