Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna > > Porady kulinarne

Zasady pasteryzacji przetworów

Pasteryzacja to proces cieplny w trakcie którego powietrze wypychane jest z wolnej przestrzeni słoika, pod wieczkiem na zewnątrz. Pozbawiony tlenu przetwór jest środowiskiem niekorzystnym do rozwoju bakterii tlenowych odpowiedzialnych za gnicie i pleśnienie.

Zasady pasteryzacji przetworów:
- pamiętajmy aby przed procesem pasteryzacji szklane naczynia bardzo dokładnie wyparzyć lub nawet wysterylizować słoiki w piekarniku (30 minut w 100 stopniach C.)
- do wekowania wykorzystujemy szeroki, płaski garnek - wyścielając go gazetą lub ściereczką, pamiętajmy by słoiki nie stykały się ze sobą ściankami (możemy również przedzielić je gazetą)
- jeśli nie posiadamy dużego garnka, możemy ożyć piekarnika, dużą blaszkę wypełniamy na wysokości 1-2 cm wodą, następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pasteryzujemy 30 minut (przetwory owocowe), przy warzywnych nagrzewamy do 150 i pasteryzujemy godzinę
- pamiętajmy by zostawić 2 cm wolnej przestrzeni od góry
- czas pasteryzacji liczymy zawsze od momentu gdy woda zawrze
~Gosc | Czytano 43011 razy | 30-08-10 |