Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Zebra waniliowo-kakaowa z polewą truskawkową

Czas 30 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

Składniki:
- 5 całych jajek kurzych
- 1,5 szklanki cukru białego
- 3 szklanki mąki pszennej (typ 450)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- 1-2 łyżki cukru waniliowego lub zapach waniliowy

Zebra waniliowo-kakaowa z polewą truskawkową - sposób wykonania:

Przygotowanie:
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym (na parze). Gdy całość ostygnie dosypujemy 2,5 szklanki mąki, dolewamy olej i wodę, cały czas mieszając. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej wsypujemy 0,5 szklanki mąki a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. Na okrągłą blachę wlewamy, zawsze na sam środek, po łyżce ciasta ciemnego na zmianę z jasnym. Pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze 180 st. C. Studzimy i jak ostygnie polewamy gotową polewą truskawkową i smacznego :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Gosia Bukowska | 18-03-12| Czytano: 5376 razy |komentarz [0]
Zebra waniliowo-kakaowa z polewą truskawkową komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz