Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Półmięsne

Ziemniaki faszerowane

Czas 50 minut Porcji 2 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 4 spore, jednakowej wielkości ziemniaki
- tarty ser żółty
- sól, pieprz
- łyżka masła lub zamiast masła boczek wędzony zrumieniony z cebulką

Ziemniaki faszerowane - sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w łupinach tak by były miękkie ale się nie rozpadały. Następnie ziemniaki studzimy i gdy będą zimne przecinamy wzdłuż na połówki, po czym wydrążamy łyżką trochę miąższu (pilnując by łupinka się nie rozerwała).
Do wydrążonego miąższu dodajemy masło (lub boczek pokrojony w kostkę i zrumieniony z cebulką), troszkę sera żółtego tarowanego oraz sól i pieprz - tak by farsz był wyraźny i ostry.
Masę nakładamy w wydrążone miejsce tak by tworzyły górkę równą z krawędzią łupiny, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku (około 20 minut).

Możemy podawać je jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie (zwłaszcza wersję z boczkiem).


Prześlij przepis

mewa80 | 07-09-10 | Czytano: 9226 razy | komentarzy [1]
Ziemniaki faszerowane komentarz



Opinie i komentarze na temat Ziemniaki faszerowane kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ziemniaki faszerowane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
sprobujemy
2011-01-31 14:30

apetyczny przepis.. musi być pyszne

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje