Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Zupa grochowa
Składniki:
2 żeberka
20 dag wędzonego boczku
20 dag wędzonej kiełbasy
0,5 kg grochu łuskanego
Vegeta do smaku
włoszczyzna: marchewka, kawałek selera, pietruszka
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, majeranek
Zupa grochowa - sposób wykonania:
Groch moczymy 3-4 godziny, żeberka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy około pół godziny. Następnie dodajemy groch i gotujemy (z zupy zdejmujemy pianę).
Po 30 minutach gotowania, dodajemy włoszczyznę oraz pokrojoną i podsmażoną wędzonkę (boczek oraz kiełbasę), wszystko razem gotujemy do momentu aż groch będzie miękki. Po ugotowaniu przyprawiamy do smaku.
Uwagi: razem z włoszczyzną można wrzucić 5 pokrojonych w kostkę ziemniaków.
Prześlij przepis mewa80 | 17-05-10 | Czytano: 14257 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa grochowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują