Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa grzybowa

Składniki:

2 litry bulionu
50 gram suszonych grzybów
1 cebula
duża marchew
pietruszka
seler
ziele angielskie
pieprz
liść laurowy
śmietana do zabielenia

Zupa grzybowa - sposób wykonania:

Dwie godziny wcześniej namocz w bulionie grzyby.
Namoczone grzyby pokrój obsmaż na masełku wraz z cebulą, dodając po zeszkleniu czubatą łyżkę mąki, chwilę rumienimy. Gotujemy warzywa w bulionie (również tym po moczeniu grzybów). Do wywaru wrzucamy podsmażone z cebulką grzybki. Doprawiamy zielem angielskim, solą, pieprzem i liściem laurowym. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut, przed podaniem zabiealmy śmietaną.
Żeby śmietana się nie ścięła odlewamy troszkę zupy do kubka i rozcieńczamy śmiętanę w odlanej ilości,potem dolewamy to do reszty zupy.
Dobrze smakuje z drobnym makaronem.


Prześlij przepis

Kamiś | 20-05-08 | Czytano: 9657 razy | komentarzy [0]
Zupa grzybowa komentarz



Opinie i komentarze na temat Zupa grzybowa kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa grzybowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje