Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa kalafiorowa

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 porcja włoszczyzny: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
1 kalafior
30 dag ziemniaków
pół szklanki śmietany "do zupy"
2 łyżki masła
Vegeta, sól, pieprz
posiekana zielenina : koperek, natka pietruszki

Zupa kalafiorowa - sposób wykonania:

Przepis na zupę kalafiorową ... z czym? oczywiście z kalafiorem ;)!
Gotujemy około 2 litry wody, warzywa myjemy, obieramy, kroimy cienko, dusimy na łyżce masła. Przekładamy do gotującej się wody. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia, następnie odlewamy pół szklanki zupy, dodajemy śmietanę i wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy posiekaną zieleninę, doprawiamy do smaku - solą, pieprzem i ewentualnie Vegetą.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 26-07-10| komentarz [1]



1 komentarzy


zupka kalafiorowa
2011-10-18 14:47

Swietny przepis, prosty i szybki. Zupka wyszla jak u mamy =) jestem milosniczka z.kalafiorowej i nie uwielbiam gotowac, ale jak pisalam wczesniej jest bardzo przyjemna w przyzadzeniu. Uwielbiam po podniesieniu przykrywki zapach kalafiora wydostajacy sie z garnka umm... palce lizac ! Polecam ten przepis !

Dodaj komentarz