Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Zupa migdałowa

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1,5 litra mleka
20 dag migdałów (całych)
5 dag cukru
5 dag ryżu
rodzynki(pół garści)
szczypta soli do smaku

Zupa migdałowa - sposób wykonania:

Przepis na wigilijną zupę migdałową, gotowaną na mleku.
Migdały sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, następnie suszymy w pelikaniku (około 20 minut w 150 stopniach) i mielimy. Rodzynki zanurzamy we wrzątku, osączamy.
Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku.
Mleko grzejemy z cukrem (do gotującego się mleka można wrzucić kawałek kory cynamonu), dodajemy zmielone migdały i rodzynki oraz szczyptę soli. Chwilę gotujemy ale tak aby nie wrzało.
Zupę podajemy na ciepło, z ryżem.
Można ją udekorować płatkami migdałów.


Prześlij przepis

asieńka | 07-12-10 | Czytano: 7204 razy | komentarzy [0]
Zupa migdałowa komentarz



Opinie i komentarze na temat Zupa migdałowa kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa migdałowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje