Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Zupa Neapolitańska
Składniki:
3 litry wody
200 gram makaronu
3 skrzydełka z kurczaka
2 żółtka
150 - 200 ml słodkiej śmietany 30%
200 gram sera parmezan
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 średni por
50 gram selera
przyprawy sól i pieprz do smaku
Zupa Neapolitańska - sposób wykonania:
Smaczna i lekka zupa neapolitańska, której podstawą jest ser i śmietana.
Umyte skrzydełka z kurczaka wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Obieramy i myjemy warzywa, po czym kroimy je według naszego uznania: w kostkę, talarki, lub tarkujemy na grubych oczkach - oprócz pora którego kroimy w grube talarki. Warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 15 minut.
Po tym czasie wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu najczęściej 8 minut.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotując makaron razem z zupą, nasza zupa będzie gęstnieć z czasem. Jeśli nie chcesz gęstej zupy, ugotuj makaron osobno.
Zdejmujemy garnek zupy z kuchenki i dodajemy zmiksowane żółtka ze śmietanę /zahartowane by nie pływały grudki/. Zupą posypujemy na talerzu starkowanym serem parmezan.
Prześlij przepis ~Gosc | 27-11-16 | Czytano: 5656 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa Neapolitańska prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują