Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa ogonowa

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

0,5 kg ogonów wieprzowych (około 2 sztuki)
garść suszonych grzybów
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
puszka pomidorów krojonych
łyżka mąki do zagęszczenia
łyżka masła
pieprz, sól

Zupa ogonowa - sposób wykonania:

Ogony obkrawamy z nadmiaru tłuszczu, myjemy pod bieżącą wodą, następnie zalewamy około 2 litrami gorącej wody (lub bulionu z kostki) i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 60 minutach wrzucamy obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojone w plastry. Dodajemy też obraną cebulę, w całości oraz garść suszonych i przepłukanych pod bieżącą wodą grzybów. Na tym etapie dodajemy też liść laurowy oraz ziele angielskie, całość przykrywamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie . W oddzielnym niewielkim garnku dusimy przez 20 minut pomidory z puszki, po czym miksujemy je za pomocą blendera.
Gdy warzywa są miękkie zupę doprawiamy pomidorami oraz przyprawami solą, pieprzem oraz zagęszczamy : masło roztapiamy na patelni i zasmażamy na nim mąkę, całość przenosimy do zupy. Zupę chwilkę gotujemy, podajemy samą z pieczywem lub z ugotowanym oddzielnie makaronem.


Prześlij przepis

asieńka | 27-06-11 | Czytano: 32733 razy | komentarzy [0]
Zupa ogonowa komentarz



Opinie i komentarze na temat Zupa ogonowa kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa ogonowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje