Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |

Prosty przepis na gofry Tytul
po co olej!!!!Przeciez bez oleju beda bardziej light?...
| 2014-04-05 22:17 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zupa ogórkowa (tradycyjna) - składniki:

2,5 litra wody
2 spore ziemniaki
skrzydełko lub żeberko
włoszczyzna: marchewka, kawałek pietruszki i selera
3 twarde kiszone ogórki
łyżka masła
1/2 szklanki soku z ogórków (zalewy)
(ilość ogórków i soku zależy od upodobań)
ziele angielskie
liść laurowy
szklanka śmietany (może być mniej)
łyżka mąki
posiekany koperek

Zupa ogórkowa (tradycyjna) - sposób wykonania:

Ogórki obieramy ze skórki i tarkujemy na tarce o grubych oczkach, odsączamy na sicie (sok zostawiamy). Odsączone ogórki zasmażamy chwilkę na rozgrzanym maśle, po czym dodajemy mąkę i zasmażamy około 3 minuty. W tym czasie gotujemy bulion mięsno-warzywny. Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełko lub żeberko (nie zbyt tłuste), dodajemy jedną kostkę rosołowa, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy 15 minut (żeberko dłużej), po czym wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę. Gotujemy 20 minut i dodajemy ogórki. Całość doprawiamy przyprawami oraz sokiem spod ogórków. Gotujemy 10 minut i pyszna zupka gotowa. Na koniec posypujemy doprawiamy śmietaną (najlepiej ją zahartować w pól szklanki gorącej zupy) i koperkiem. Jeśli robimy zupkę bez ziemniaków podajemy z grzankami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [19]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-25 11:31 Tytul
właśnie robiłam zupkę z przepisu REWELACJA!! PYCHOTKA! PALCE LIZAC....pozdrawiam i dzieki za przepis...
`~-małgosia-



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-08 15:50 Tytul
Bardzo dziekuje za przepis na wspaniala zupke, super udana.Gdzie sa te pola zaznaczone???



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-08 16:50 zupa ogórkowa
a przepraszam o jakie pola konkretnie chodzi ? u?miech bo nie bardzo wiadomo



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-11 16:42 Anka
ja przysmażam na maśle cebulę, do niej dorzucam ogórki starte, i jeszcze chwilę smaże i dodaje do zupy. Mąż ostatnio w zupię szukał kawałków cebuli, bo mówił że pyszneu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-09 13:20 Tytul
Robię identyczną zupę tylko nie zazmażam ogórków jest to przepis jeszcze od mojej babci i zawsze przepyszna wychodzi,właśnie gotuję duży gar na dwa dni żeby było bo w tygodniu cięzko gotować odkąd poszłam do pracysmutnya uwielbiam to robić



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-10 21:04 Tytul
Ja robię gotowy przecier na ogórkową: długie ogórki obieram ze skórki, trę na tarce, solę, potem wrzucam do umytych słoiczków, dodaję kawałek kopru na wierzch i zamykam - cały przepis. W każdej chwili gdy tylko mam ochotę na zupę dodaję do wywaru - ważne by wywaru wcześniej nie solić.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-21 19:18 Tytul
Pyszniutka! Troche nie rozumiem konieczności zasmazania ogórków, ale postepowałam zgodnie z zaleceniami i wyszło przepysznie u?miech Dziekuje i pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-08 13:10 ona_zakochana
Właśnie skończyłam gotowac zupke xD
I jest pyszna u?miech
pierwszy raz tak dobra mi wyszła u?miech
Od dziś bede gotować z tego przepisu u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-28 10:02 pierwsza moja zupa
witam . zupa rewelacja . 40 minut i gotowa . rodzina nie chciał wierzyć że sam ją zrobiłem.pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-10 17:18 Tytul
zupa wyszla smaczna jak typowo polska ogórkowa. bez szaleństw ale przeciez to tylko zupa :P



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-11 12:28 pycha
Bardzo dobra zupka ogórkowa, taka jak moja mama robi ,ja dodaje trochę więcej ogórków bo lubię kwaśną. Pozdrawiam Kaśka



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-15 15:54 Przepyszne
Ten przepis jest znakomity! Upajam się soczystą wonią tegoż przysmaku i rozanielona omdlewam z rozkoszy, gdy odrobinę tylko spróbować rada. u?miech
Wyśmienite, polecam,
Studentka, która ma jutro kolokwium z literatury staropolskiej u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-17 14:09 zupka zrobiona :)
Dziękuję za przepis. Zupka wyszła rewelacyjna u?miech Zrobiłam ściśle wg przepisu. Polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-15 20:08 zupy ogórkowa jarzynowa cz
a ja gotuję inaczej kości lub mięso gotuję na patelni smarzę warzywa z ziemniakami jeśli potrzeba dodaję do miękiego mięska potem ogórki dosmaczam zciągam śmietaną pycha



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-28 10:09 ogorki do zupy
Ogorkow nie trzeba obierac-ogorek przekroic wzdluz i wtedy tarkowac a skora zostanie nam w reku.



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-12 13:20 Mobi
A ja gotuję inaczej , ładuję wszystko do gara i gotuję z 60 ^ 70 min na małym ogniu na koniec śmietana i przypraw ( więcej wedle gustu )



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-11 20:44 zupka ogórkowa
Super przepis, bardzo polecam , rewelacja , najlepszy jaki kiedykolwiek robiłam .



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-22 4:31 Nie wszystko jasne
Wszystko fajnie każdy podaje "smietanę do tego". Tylko jaka ma to być śmietana słodka czy kwaśna i jak ją do zupy dodać by się nie zwarzyła?



Przepisów
Od
Dodano 2013-08-26 21:20 śmietana
śmietana kwaśna 18%, wlewamy do kubeczka i zalewamy gorącą zupą w ten sposób zahartujemy ją i się nie zważy


kulinarne przepisy Dodaj komentarz