Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa ogórkowa (tradycyjna)

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2,5 litra wody
2 spore ziemniaki
skrzydełko lub żeberko
włoszczyzna: marchewka, kawałek pietruszki i selera
3 twarde kiszone ogórki
łyżka masła
1/2 szklanki soku z ogórków (zalewy)
(ilość ogórków i soku zależy od upodobań)
ziele angielskie
liść laurowy
szklanka śmietany (może być mniej)
łyżka mąki
posiekany koperek

Zupa ogórkowa (tradycyjna) - sposób wykonania:

Ogórki obieramy ze skórki i tarkujemy na tarce o grubych oczkach, odsączamy na sicie (sok zostawiamy). Odsączone ogórki zasmażamy chwilkę na rozgrzanym maśle, po czym dodajemy mąkę i zasmażamy około 3 minuty. W tym czasie gotujemy bulion mięsno-warzywny. Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełko lub żeberko (nie zbyt tłuste), dodajemy jedną kostkę rosołowa, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy 15 minut (żeberko dłużej), po czym wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę. Gotujemy 20 minut i dodajemy ogórki. Całość doprawiamy przyprawami oraz sokiem spod ogórków. Gotujemy 10 minut i pyszna zupka gotowa. Na koniec posypujemy doprawiamy śmietaną (najlepiej ją zahartować w pól szklanki gorącej zupy) i koperkiem. Jeśli robimy zupkę bez ziemniaków podajemy z grzankami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 13-05-10| Czytano: 456870 razy |komentarz [22]
Zupa ogórkowa (tradycyjna) komentarz



22 komentarzy

Autor
Tytul
2011-08-25 11:31

właśnie robiłam zupkę z przepisu REWELACJA!! PYCHOTKA! PALCE LIZAC....pozdrawiam i dzieki za przepis...
`~-małgosia-

Autor
Tytul
2011-09-08 15:50

Bardzo dziekuje za przepis na wspaniala zupke, super udana.Gdzie sa te pola zaznaczone???

Autor
zupa ogórkowa
2011-09-08 16:50

a przepraszam o jakie pola konkretnie chodzi ? :-) bo nie bardzo wiadomo

Autor
Anka
2011-09-11 16:42

ja przysmażam na maśle cebulę, do niej dorzucam ogórki starte, i jeszcze chwilę smaże i dodaje do zupy. Mąż ostatnio w zupię szukał kawałków cebuli, bo mówił że pyszne:)

Autor
Tytul
2011-10-09 13:20

Robię identyczną zupę tylko nie zazmażam ogórków jest to przepis jeszcze od mojej babci i zawsze przepyszna wychodzi,właśnie gotuję duży gar na dwa dni żeby było bo w tygodniu cięzko gotować odkąd poszłam do pracy:(a uwielbiam to robić

Autor
Tytul
2011-10-10 21:04

Ja robię gotowy przecier na ogórkową: długie ogórki obieram ze skórki, trę na tarce, solę, potem wrzucam do umytych słoiczków, dodaję kawałek kopru na wierzch i zamykam - cały przepis. W każdej chwili gdy tylko mam ochotę na zupę dodaję do wywaru - ważne by wywaru wcześniej nie solić.

Autor
Tytul
2011-11-21 19:18

Pyszniutka! Troche nie rozumiem konieczności zasmazania ogórków, ale postepowałam zgodnie z zaleceniami i wyszło przepysznie :) Dziekuje i pozdrawiam

Autor
ona_zakochana
2011-12-08 13:10

Właśnie skończyłam gotowac zupke xD
I jest pyszna :)
pierwszy raz tak dobra mi wyszła :)
Od dziś bede gotować z tego przepisu :)

Autor
pierwsza moja zupa
2011-12-28 10:02

witam . zupa rewelacja . 40 minut i gotowa . rodzina nie chciał wierzyć że sam ją zrobiłem.pozdrawiam

Autor
Tytul
2012-01-10 17:18

zupa wyszla smaczna jak typowo polska ogórkowa. bez szaleństw ale przeciez to tylko zupa :P

Autor
pycha
2012-01-11 12:28

Bardzo dobra zupka ogórkowa, taka jak moja mama robi ,ja dodaje trochę więcej ogórków bo lubię kwaśną. Pozdrawiam Kaśka

Autor
Przepyszne
2012-01-15 15:54

Ten przepis jest znakomity! Upajam się soczystą wonią tegoż przysmaku i rozanielona omdlewam z rozkoszy, gdy odrobinę tylko spróbować rada. :)
Wyśmienite, polecam,
Studentka, która ma jutro kolokwium z literatury staropolskiej :)

Autor
zupka zrobiona :)
2012-02-17 14:09

Dziękuję za przepis. Zupka wyszła rewelacyjna :) Zrobiłam ściśle wg przepisu. Polecam.

Autor
zupy ogórkowa jarzynowa cz
2012-03-15 20:08

a ja gotuję inaczej kości lub mięso gotuję na patelni smarzę warzywa z ziemniakami jeśli potrzeba dodaję do miękiego mięska potem ogórki dosmaczam zciągam śmietaną pycha

Autor
ogorki do zupy
2012-05-28 10:09

Ogorkow nie trzeba obierac-ogorek przekroic wzdluz i wtedy tarkowac a skora zostanie nam w reku.

Autor
Mobi
2012-07-12 13:20

A ja gotuję inaczej , ładuję wszystko do gara i gotuję z 60 ^ 70 min na małym ogniu na koniec śmietana i przypraw ( więcej wedle gustu )

Autor
zupka ogórkowa
2012-11-11 20:44

Super przepis, bardzo polecam , rewelacja , najlepszy jaki kiedykolwiek robiłam .

Autor
Nie wszystko jasne
2013-08-22 4:31

Wszystko fajnie każdy podaje "smietanę do tego". Tylko jaka ma to być śmietana słodka czy kwaśna i jak ją do zupy dodać by się nie zwarzyła?

Autor
śmietana
2013-08-26 21:20

śmietana kwaśna 18%, wlewamy do kubeczka i zalewamy gorącą zupą w ten sposób zahartujemy ją i się nie zważy

Autor
mniam
2014-11-18 9:43

Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i innych ciezkich zup. A co do przepisu najlepsza zupka :)

Autor
ogórkowa
2015-01-10 21:29

Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aromat.Ale każdy robi po swojemu.

Autor
justyna
2016-08-22 12:11

Rzeczywiście - zupa banalna, ale tak smaczna, ze tylko ten co nie lubi ogórków kiszonych, może od niej się odwrócić - (Nie znam kogoś takiego-) Każdy mówi: jak u babci, ale to prawda. Z tym, że ja na ślepo nie robię, bo ten przepis, znam z dzieciństwa. Pamiętajmy, nasze babcie nie miały takiego dostępu choćby do przypraw jak my dzisiaj. Wiec niech działa wyobraźnia.
Trzeba słuchać doświadczenia ,ale tez dodać coś od siebie. Nie lubię kminku i moja rodzina - po prostu nie używam.
Komponuje inny zestaw do moich potraw.

P.S.
w moim domu wolimy ogórki starte na dużej tartce, ze skórą i co istotne: dodaję zalewę (z ogórków) w ilości takiej jak kto lubi stopień kwasowości.
Nie zasmażam mąki , bo nie lubię pulpy, choć lubię gęstą jej zawartość składników. To byłby już krem nie zupa.

Linia tła strony

Dodaj komentarz