Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa pomidorowa

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

30 dag mięsa z kością kurczaka (np.skrzydełka, udka, porcja rosołowa)
warzywa: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, 1 cebula, czosnek)
1 puszka pomidorów bez skóry krojonych (lub 1 kg świeżych, pokrojonych i podduszonych na patelni)
koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
ziele angielskie 2 sztuki
liść laurowy 2 sztuki
natka pietruszki (posiekana)
gęsta śmietana
makaron świderki lub paczka ryżu
sól, pieprz, lubczyk (suszony lub świeży)

Zupa pomidorowa - sposób wykonania:

Pyszna Zupa Pomidorowa - sprawdzony, domowy przepis. Sprawdź kilkadziesiąt pozytywnych komentarzy. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (tylko tak aby przykryć mięso), po zagotowaniu wodę zlewamy, mięso opłukujemy i jeszcze raz zalewamy wodą wkładamy ziele angielskie, liść laurowy oraz ząbek czosnku i cebulę ( w całości) po 20 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę ( w tym pora pokrojonego w 3 cm kawałki) lub plastry gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Cebulę i pora wyciągamy i wyrzucamy, dodajemy pomidory z puszki i koncentrat - ten ostatni wedle uznania ( ja lubię baaardzo pomidorowo więc idzie cały słoiczek ), całość gotujemy około 10 minut, posypujemy na koniec natka pietruszki i zabielamy śmietaną uprzednio "hartując" ją w odlanej do szklanki części zupy. Zupę na koniec przyprawiamy wg uznania do zupy warto dodać lubczyk - to nada intensywny smak, pozwoli w zdrowy sposób uniknąć dodawania wspomagaczy smaku typu kostka rosołowa.

Makaron gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie - ryż można pod koniec gotowania wrzucić bezpośrednio do garnka z zupą - będzie gęsta i zawiesista ( ostrożnie z ilością tego ryżu, należy także mieszać, żeby się nie przypalił ).
  • Currently 4.75/5

4.8/5 (16 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 08-05-08| Czytano: 810108 razy |komentarz [86]
Zupa pomidorowa komentarz



86 komentarzy

Autor
pycha!
2011-01-16 13:32

Nie jestem wielbicielką zup, ale ta zupa pomidorowa jest rewelacyjna! Prawdziwa domowa delikatna, po prostu pyszna! Polecam:)

Autor
Sławek
2011-02-11 19:08

Choc nie jestem kucharzem zupa wyszła znakomicie Bardzo smaczna i pieknie wygląda
(zaimponowałem dziewczynie)
Dzięki

Autor
Zupa pomidorowa
2011-02-21 15:36

Zupa pomidorowa z tego przepisu jest Pyszna !!!

Autor
Ogórkowa
2011-03-29 17:47

Teraz prócz ogórkowej (którą robię w kółko) mam w repertuarze też pomidorową! :D dzięki!

Autor
Tytul
2011-03-31 14:14

Ta pomidorowa jest pyszna!!!!

Autor
zupa pomidorowa
2011-04-02 13:34

gdyby rozebrać w ten sposób każde danie i potrawę to nic nie jest zdrowe i wszystko ma konserwanty - pasza a więc mięso drobiowe, zapewne pomidory były również nie z uprawy ekologicznej a więc ta "kostka" to "nic" w porównaniu do tego co jemy i tak by można drążyć i drążyć, tylko po co skoro nie da się tego uniknąć, skoro ktoś jest na tyle mądry, ze wie, czego się nie powinno jeśc to ma również wybór aby tej kostki po prostu nie dać

Autor
Bardzo smaczna
2011-04-11 8:47

Ja robiłam na bazie wieprzowej i też wyszła super ;] polecam!

Autor
znakomita!!!!!
2011-04-14 12:45

w życiu nie jadłam lepszej pomidorowej, dodałam troszke tabasco, jeśli ktos lubi ostre, poprostu rewelaja, polecam wszystkim :)

Autor
Przepyszna
2011-05-09 14:35

Pomidorówa znakomita, prawie jak u mamy:)

Autor
pyszna
2011-05-29 12:44

tata nawet dokładkę chciał dzięki za przepis(pierwsza zupa w życiu którą ugotowałem)

Autor
Tytul
2011-06-14 14:45

udala mi sie zupka:) wyszla pyszna!!!!!!! dzieki za przepis zupka jak u mamy:D

Autor
Ocena
2011-06-18 20:33

Zupka wyśmienita. Nawet takiemu laikowi jak ja, wyszła. :)

Autor
Kasia
2011-06-24 17:51

Zupka bardzo dobra wyszła , z tym że dodałam 2 papryki jedno żółtą , drugą czerwoną zamiast pory i dodałam od
siebie chili wiec nabrała troszkę pikantnego smaku :) polecam przepis !!!

Autor
Pomidor
2011-06-28 14:07

Moją ulubioną zupą od wielu lat jest pomidorowa i czarninka :)
Co do pomidorowej to polecam jako dodatek utarty ser żółty, ale posypuje się dopiero jak mamy zupę już na talerzach rozlane.. po prostu pychota :)

Autor
Tytul
2011-07-02 13:24

Mam rozumieć, że to wode po pierwszym zagotowaniu to wylewamy tak?? a potem wlewamy znowu zimną?

Autor
zupa pomidorowa
2011-07-02 13:27

tak, dokładnie. Po zagotowaniu wodę zlewamy, mięso opłukujemy, zalewamy zimną wodą i ponownie gotujemy. Nie będzie szumu a zupka będzie klarowna.

Autor
Tytul
2011-07-05 9:15

nie rozumimem jak to dwa razy zalewamy to mięso???? Dziwne

Autor
zupa pomidorowa
2011-07-05 9:24

jeśli dla kogoś taki sposób jest dziwny może nie zlewać pierwszej wody i walczyć z szumem w trakcie gotowania się zupy. Poza tym zupa wyjdzie tłusta, zlewając pierwszą wodę pozbywamy się w ten sposób nieco tłuszczu z kości a jak wiadomo co za dużo to nie zdrowo :-)

Autor
Tytul
2011-07-08 11:32

a ile tego czosnku proszę Pani?

Autor
zupa pomidorowa
2011-07-08 11:34

do smaku 2-3 ząbki choć oczywiście można w ogóle nie dawać :-) zwłaszcza jak ktoś. nie przepada za nim

Autor
Tytul
2011-07-08 11:50

Bardzo dziękuję za odp. Właśnie gotuję :)

Autor
Tytul
2011-07-08 13:33

Zupka rewelacyjna! :) Zaraz chyba zjem cały garnek, bo to moja ulubiona. 1-sza pomidorowa z mojej kuchni :) Pychota!

Autor
Rudy
2011-07-18 15:32

Narzeczona w pracy - ja dziś wolne, zobaczymy co z tego przepisu wyjdzie :) na razie jest dobrze :)
. . . /scalenie 2 wątków/
przywitana zupka przez przyszłą żonkę ze smakiem u?miech prosta i dobra zupka. Pozdrawiam

Autor
spoko
2011-07-22 15:07

bardzo dobra.dzieki takim stronkom gotowanie jest prostsze :) pozdrawiam wszystkich kucharzy amatorów :)

Autor
Tytul
2011-07-26 11:19

Jak zabielacie tę zupkę śmietaną, żeby się nie zważyła? Jaka śmietana jest najlepsza? Bo mi jak zwykle grudki wyszły. :)

Autor
Śmietanę nalezy zahartować
2011-07-26 11:24

Do oddzielnego pojemnika np szklanki wlewasz śmietanę dodajesz kilka łyżek gotującej się / gorącej zupy i wszystko ze sobą mieszasz. Dopiero tak zahartowana śmietana nadaje się do wlania do zupy. Inaczej będziesz miała grudki ;-)
Poza tym dużo zależy od rodzaju śmietany, jak dodasz tą najtańszą z "supermarketu" to grudki są gwarantowane.

Autor
Tytul
2011-07-26 11:28

Bardzo dziękuję! Jeszcze jedno pytanko? Czy śmietanę wlewamy do gotującej się zupy czy zupkę należy zestawić z ognia?

Autor
Zupa pomidorowa
2011-07-26 11:30

Bezpieczniej zestawić z ognia. Polecam śmietanę "do zupy" Piątnica a przy zakupie warto spojrzeć na datę ważności - im świeższa tym lepiej. No i łaciata 12% nigdy się nie zsiada chociaż da mnie jest "za słodka" :-)

Autor
Tytul
2011-07-26 11:40

Dziękuję za odpowiedź. No to idę gotować pomidorówkę według tego przepisu! ;) Pozdrawiam

Autor
Tytul
2011-08-02 12:57

Uwielbiam czosnek w połączeniu z pomidorami, a do zupy pomidorowej lubię jeszcze dodać trochę ziół prowansalskich, pieprzu i magi.

Autor
Tytul
2011-08-02 13:05

Świetna jest również śmietana polska gęsta 18-procentowa z mlekovity. Jest bardzo gęsta i trochę słodka ale w połączeniu z dość kwaśnym koncentratem (Pudliszki) ich smaki wspaniale się uzupełniają. ;)

Autor
elzaza
2011-08-12 13:51

Rewelacja:) jest taka jaką lubię:)
Nawet lepsza niż mojej babci:)

Autor
Nie smaczna zupa.
2011-08-18 13:49

Ta pani nie podała jaki produkt powinien mieć proporcje. Po za tym wczoraj robiłam tą zupe i wyszła do kitu. Nie polecam tego przepisu. Być może sama pisała komentarze na temat swojej zupy.

Autor
zupa pomidorowa
2011-08-18 14:33

cóż, nie każdy musi umieć gotować. Wszystkie proporcje są podane czarno na białym jeśli chodzi o przyprawy jest to kwestia gustu.
Zupa jest pyszna.

Autor
do tej marudy co jej zupa
2011-08-18 17:52

sprawdziłam przepis - nie ma w nim nic nadzwyczajnego - zawsze robię taką zupę i zawsze jest smaczna- jeśli tobie nie wyszła to polecam stołówkę na mieście i daruj sobie nauki kulinarne - widocznie ugotowanie zupy niektórych przerasta

Autor
Tytul
2011-08-24 16:34

witam
fajny przepis
tylko w skladnikach jest por, co jest dobrym pomyslem..
tylko nie wiem kiedy i na jak dlugo go wrzucic zeby nie przesadzic..

Autor
Zaupa pomidorowa
2011-08-24 20:51

Pora koniecznie umyć, można związać nitką aby się nie rozleciał. Wkładamy z innymi warzywami, gotujemy krócej około 20 minut po czym wyciągamy, aby się nie rozpadł i jego części nie pojawiły się na talerzu.

Autor
Bardzo dobra zupa
2011-08-30 13:03

Za każdym razem bardzo smaczna. Kupuje pomidory całe w zalewie Pudliszki. Proporcje zawsze na oko, raz tylko przesadziłam z zielem angielskim.Polecam ten przepis!!!:)

Autor
mariot
2011-10-04 15:44

REWELKA ;D Pierwsza zupa, pierwsza idealna;] Cały mały słoiczek koncentratu, 2 łyzki vegety, bez pora i selera w prawdzie, ale i tak pycha!

Autor
majster
2011-10-24 18:39

super zupka a jak pachnie w kuchni ja gotowałem najpierw wywar z zeberek

Autor
Tytul
2011-10-30 14:29

przepyszna jest zupka z tego przepisu :)) aromatyczna i ma cudowny kolor :)

Autor
Tytul
2011-11-25 11:48

pyszna zupka!! to była moja pierwsza pomidorowa i mogłam się pochwalić męzowi:)

Autor
pycha!
2011-11-25 13:58

Bardzo pyszna zupka! Dziekuje za przepis!
Moj maz byl zachwycony.

Autor
coala
2011-12-03 23:17

zupa dobra polecam ale z komentarzy myslalam ze jest pyszniejsza

Autor
pomidorowa
2011-12-14 14:34

mam takie pytanie jaka śmietana jest najlepsza do tej zupy?

Autor
pomidorowa
2011-12-14 15:20

najlepsza śmietana to taka która się nie waży :-) proponuje Piątnica do zupy 18% lub Łaciata 12% w kartonie (chociaż ta osobiście jak dla mnie jest za słodka), te śmietany się raczej nie ważą

Autor
Tytul
2011-12-19 16:20

Czy za drugim razem należy wlać taką samą ilość wody, tzn tylko tyle, żeby się mięso pokryło?

Autor
zupa pomidorowa
2011-12-19 18:41

za drugim razem wlewamy mniej więcej tyle wody ile chcemy mieć zupy a więc sporo ponad poziom mięsa :-)

Autor
Tytul
2012-01-04 17:14

Mam pytanie,czy pomidory z puszki dodać razem z zalewą czy bez?

Autor
zupa pomidorowa
2012-01-05 7:07

pomidory dodajemy zawsze razem z zalewą ! do każdej potrawy

Autor
Cud, miód, fantazja ABSOLU
2012-01-13 15:16

Musze przyznać, że podchodziłam z dużą rezerwą do tego przepisu...ale czegoś tak kapitalnego to ja w życiu nie jadłam!! Rzekłabym, że spełnił sie mój sen o prawdziwej pomidorówce!!
Ogromne brawa i fanfary dla autorki za tak fantastyczny przepis, osobiście najeść się nie mogę i wiem, że od dziś to jest mój smak. Jeszcze raz wielkie dzięki!!!!!

Autor
Rosół z sokiem.
2012-01-21 15:42

Zupa bardzo smaczna, nie da się zaprzeczyć. Jednak dokładnie to samo uzyskuję dolewając do rosołu sok pomidorowy (nie koncentrat). Mam więc dwie różne zupy na dwa dni, a tutaj tylko jedną ;)

Autor
zupa
2012-01-21 19:04

tak się składa, że dla wielu wielu zup bazą wyjściową jest rosół. Żadna to więc rewelacja :-)

Autor
Tytul
2012-01-26 22:30

Nie wiem jak może smakować zupa pomidorowa bez cukru do smaku?

Autor
zupa pomidorowa
2012-01-27 7:37

normalnie, jak widać po komentarzach. To, że coś smakuje Tobie nie oznacza, że innym też będzie. Osobiście wolę zupę bez dodatku cukru choć wiem, że inni dodają dla przełamania smaku

Autor
Ocena 10/10
2012-01-28 14:22

Przepis super, bardzo smaczna zupa, cały smak to chyba nadaje lubczyk:)

Autor
Rosół odp
2012-01-30 20:09

Nie pisałam,że robienie pomidorówki z rosołu jest jakąś rewelacją i mistrzostwem swiata. Dodaję do tak przyrządzonej zupy sporo bazylii i już na talerzu dosypuję ser żółty i więcej czosnku. Mam w ten sposób urozmaiconą wersję popularnej pomidorówki powstałej z rosołu.

Autor
Rewelacja
2012-02-01 14:52

Rewelacja - smakuje jak na dworcu w Szczecin-Dąbiu za komuny. Tylko ryż należy ugotowac przed wrzuceniem przecieru - pamiętajcie.

Autor
Tytul
2012-02-09 16:09

Właśnie gotuję pierwszą zupę w wieku 26 lat...zobaczymy co z tego wyjdzie. Żona wróci to oceni. Ostatnio przez przypadek zrobiła pomidorową z ketchupu pudliszki :) więc mam dużo szansę że moja zupa przebije jej "ketchupową"

Autor
Tytul
2012-02-20 17:07

Przepis niestety niedokładny, ale po przeczytaniu kilkunastu komentarzy da się zrozumieć w czym rzecz. Nagle ni stąd ni zowąd pojawia się w zupie por do wyciągniecia :)

Autor
zupa pomidorowa
2012-02-20 17:33

no to to już zakrawa raczej na czepialstwo - por jest w składnikach, później pisze, że dodajemy warzywa, raczej nie trudno domyślić się, że dodajemy też pora (bo to też jakby nie patrzeć warzywo) - no ale wiadomo nie każdy jest domyślny ;)

Autor
Tytul
2012-02-22 19:02

Po ugotowaniu wsztstkie warzywa na sito przetrzeć i dodać do wywaru i rto jest dopiero pychotra

Autor
Tytul
2012-02-23 20:10

dokladnie! warzywka zamiast do kosza blenderem zmiksowac(no, moze faktycznie bez pora)i do zupki dodac- powstanie pyszny krem :) a co do wywaru, to tez lepiej zostawic ten oryginalny z mieska bo wylewajac pierwszy wywar-wyrzucamy caly smak! szumy zbierajace sie poczas gotwania mozna po prostu zebrac i przelac wywar przes sitko.Pozostanie klarowny. Troszke wiecej pracy ale polecam :)

Autor
zupa pomidorowa
2012-02-23 20:19

sprostowanie, żeby nie było nie jasności: w przepisie nie ma żeby wyrzucić wszystkie warzywa a jedynie cebulę, a jesli chodzi o zlewanie wody to jeśli zrobi się to natychmiast po zagotowaniu to nie utracimy tego co cenne z mięska :)

Autor
orówkęheh
2012-02-26 0:30

mój kolega robi wyśmienitą pomidorówkę,tzn dodaje do niej karmelu!jeszcze lepszej nie jadłem.nawet moja babcia się kryje a jest mistrzynią

Autor
???
2012-03-13 11:43

Jaka ilością wody należy zalać mięso? Proszę o informację gdyż jestem laikiem :)

Autor
zupa pomidorowa
2012-03-13 12:09

taką ilością aby przykryć mięso - ma znaleźć się w całości pod wodą awięc ilośc zależy od tego jak duży (szeroki) mamy garnek :)

Autor
Tytul
2012-03-14 15:28

Zrobiłam jak w przepisie, ale dałam zeberka i jest pyszna. Czekam na męża i jego reakcję:) Dziękuje za przepis.

Autor
Tytul
2012-03-19 13:07

Czy mam rozumieć, że niezależnie od ilości wody ilość składników się nie zmienia?
Są pytania o ilość wody ale odpowiedź w stylu "żeby zakryła mięso" jest, no, mało precyzyjna. To może być 1 litr i 5 litrów a do tego niezmiennie mały słoiczek przecieru (koncentratu?). Z góry dziękuję za odpowiedź.

Autor
zupa pomidorowa
2012-03-19 13:28

nie zrozumiałysmy się, sądziłam, ze pytasz o ilośc wody, którą po zagotowaniu zlewamy :)

Podane proporcje dotyczą około 3 litrów wody, czyli zalewamy mięso 3 litrami (około) wody a gdy wyparuje w trakcie gotowania uzupełniamy ją.

Autor
Tytul
2012-03-21 23:10

Zupa przepyszna:) Bardzo dobry przepis:) nawet nie majac pomidorow z puszki to wiecej koncetratu i przepyszna;)

Autor
śmietana
2012-04-11 11:16

czy ta śmietana ma byc słodka czy kwaśna? i jak dużo jej dodać?

Autor
zupa pomidorowa
2012-04-11 11:48

gęsta, kwasna smietana 18%, na cały garnek kilka łyżek na talerz wystarczy łyżeczka, to już zalezy od smaku i wiadomo lepiej nie przesadzać bo zupa ma być kwaśna :)

Autor
Nie można zaznaczyc tekstu
2012-05-06 11:21

Przepis świetny, jednak irytuje mnie że nie mogę go zaznaczyć i wydrukować. Byłby stałym punktem programu, a tak...nie chce mi się ciągle wchodzić na internet i sprawdzać. Udostępnijcie proszę możliwość zaznaczenia tekstu na stronie. Pozdrowienia.

Autor
drukowanie przepisów
2012-05-06 11:35

Aby wydrukować przepis nie trzeba go zaznaczać, wystarczy kliknąć ikonkę drukarki. Natomiast umożliwienie zaznaczania tekstu prowadzi do kopiowania przepisu (i dodawaniu go na inne strony w niezmienionej treści), na co nie wyrażamy zgody.

Autor
Tytul
2012-05-08 14:06

Pyszna zupka, a do tego moja pierwsza w życiu, którą ugotowałam. Dziekuję za przepis.

Autor
pytanie
2012-06-03 16:47

Na jaką ilość wody? ok 2l jak na 4 porcje?

Autor
zupa pomidorowa
2012-06-03 17:45

zawsze robię z około 2 litrów wody, na 4 osoby spokojnie wystarczy.

Autor
agata_17@op.pl
2012-07-13 14:09

Też zawsze gotuję mięso dwa razy :) nie cierpię tych pływających farfocli ;) no i zupka jest klarowna...dlatego spodobał mi się przepis i na pewno go wypróbuję. Pozdrawiam

Autor
Rabarbarka
2012-11-07 23:09

Zupa jest przepyszna. Oprócz ogórkowej na stałe zagościła w moim menu. Cała rodzina je uwielbia.

Autor
Pychotka :)
2012-12-30 19:28

Moja pierwsza zupa i wyszła "jak u mamy". Bardzo dobry przepis!

Autor
Tytul
2013-01-15 14:42

Pierwszy raz robiłam zupę i wyszła naprawdę pyszna! Dodałam tylko łużeczkę cukru , bo lubię taką słodko-kwaśną :)))

Autor
śmietana do zupy - śmierć
2013-03-09 12:16

Nie wolno gotować śmietany ani jej podgrzewać chyb że ktoś ma w planach przeszczep wątroby. Dużo zdrowsze jest używanie jogurtu naturalnego gdy zupa jest już na talerzu, polecam jogur naturalny z zotta.

Autor
Tytul
2013-04-09 14:16

no cóż taką pomidorową to ugotuje każdy, ja robie inaczej u mnie nic się nie marnuje wszystko miksuję i zjadamy warzywka, które mam z działki:)

Autor
Tytul
2013-08-29 8:06

A ja robie pomidorowke z ziemniakami, taką jak moja Babcia:-) pychotka:-)

Autor
pomidorowa
2014-10-07 12:30

A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się komponuje z resztą składników. Ale to moje zdanie,wszystko zależy od tego, co kto lubi:)

Linia tła strony

Dodaj komentarz