Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa szpinakowa

Czas 25 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 litry bulionu z przepisu Przepis na bulion
2 łyżki masła
2 duże garście liści szpinaku (bez ogonków)
2 ząbki czosnku
szklanka śmietany 18%
łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
posiekana pietruszka
grzanki

Zupa szpinakowa - sposób wykonania:

Bardzo prosty i smaczny przepis na zupę szpinakową. W wersji szybkiej dopuszczam przyrządzenie bulionu z kostki rosołowej :-).
Liście szpinaku zalewamy gorącą wodą i odcedzamy. Czosnek siekamy drobno, siekamy też liście szpinaku. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek i szpinak, lekko dusimy tak aby odparował nadmiar wody.
Bulion podgrzewamy a gdy zawrze dodajemy podduszony szpinak. Do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy po czym przelewamy do zupy energicznie mieszając. Zupę trzymamy na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut, na koniec doprawiamy do smaku wg uznania. Podajemy posypaną zieleniną i grzankami.


Prześlij przepis

mewa80 | 17-05-11 | Czytano: 18949 razy | komentarzy [1]
Zupa szpinakowa komentarz



Opinie i komentarze na temat Zupa szpinakowa kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

1 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa szpinakowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2014-03-27 20:45

Bardzo fajna strona
ja robię taką zupę szpinakową

Pozdrawiam

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje