Strona główna >>
Dania główne >>
Zupy Zupa szpinakowa
Czas 25 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 litry bulionu z przepisu
Przepis na bulion
2 łyżki masła
2 duże garście liści szpinaku (bez ogonków)
2 ząbki czosnku
szklanka śmietany 18%
łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
posiekana pietruszka
grzanki
Zupa szpinakowa - sposób wykonania:
Bardzo prosty i smaczny przepis na zupę szpinakową. W wersji szybkiej dopuszczam przyrządzenie bulionu z kostki rosołowej :-).
Liście szpinaku zalewamy gorącą wodą i odcedzamy. Czosnek siekamy drobno, siekamy też liście szpinaku. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek i szpinak, lekko dusimy tak aby odparował nadmiar wody.
Bulion podgrzewamy a gdy zawrze dodajemy podduszony szpinak. Do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy po czym przelewamy do zupy energicznie mieszając. Zupę trzymamy na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut, na koniec doprawiamy do smaku wg uznania. Podajemy posypaną zieleniną i grzankami.
Prześlij przepis mewa80 | 17-05-11 | Czytano: 18949 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa szpinakowa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują