Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa z botwiny

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 pęczek botwinki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 litr rosołu (wywar ze skrzydełka lub gotowy z kostki)
4 łyżki koncentratu z barszczu (można bez)
pół szklanki śmietany do zupy
sól, pieprz
sok z cytryny
koperek
łyżka masła

Zupa z botwiny - sposób wykonania:

Pyszny i sprawdzony przepis na zupę botwinkę.
Botwinkę przygotowujemy wyłącznie ze świeżych buraków, kroimy zarówno ich liście jak i niewielki jeszcze korzeń (liście kroimy podobnie jak szczypior a buraczki cienko obieramy i kroimy w kostkę, najpierw oczywiście dokładnie myjemy).
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w drobną kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni, szklimy przygotowane warzywa. Rosół gotujemy, gdy zawrze dodajemy zeszklone warzywa i 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy botwinę, gotujemy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy warzywa są miękkie, jeśli tak doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy barszcz, w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny (dla przełamania smaku możemy dodać tez szczyptę cukru).
Do kubka odlewamy pół szklanki barszczu, dodajemy śmietanę ( w temperaturze pokojowej), mieszamy wlewamy do zupy.
Botwinę podajemy na ciepło, posypaną posiekanym koperkiem. Świetnie pasuje do młodych ziemniaków posypanych zrumienioną cebulką.
Smacznego :-)


Prześlij przepis

asieńka | 01-06-11 | Czytano: 16322 razy | komentarzy [0]
Zupa z botwiny komentarz



Opinie i komentarze na temat Zupa z botwiny kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Zupa z botwiny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje