Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zupa z botwiny - składniki:

1 pęczek botwinki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 litr rosołu (wywar ze skrzydełka lub gotowy z kostki)
4 łyżki koncentratu z barszczu (można bez)
pół szklanki śmietany do zupy
sól, pieprz
sok z cytryny
koperek
łyżka masła

Zupa z botwiny - sposób wykonania:

Pyszny i sprawdzony przepis na zupę botwinkę.
Botwinkę przygotowujemy wyłącznie ze świeżych buraków, kroimy zarówno ich liście jak i niewielki jeszcze korzeń (liście kroimy podobnie jak szczypior a buraczki cienko obieramy i kroimy w kostkę, najpierw oczywiście dokładnie myjemy).
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w drobną kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni, szklimy przygotowane warzywa. Rosół gotujemy, gdy zawrze dodajemy zeszklone warzywa i 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy botwinę, gotujemy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy warzywa są miękkie, jeśli tak doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy barszcz, w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny (dla przełamania smaku możemy dodać tez szczyptę cukru).
Do kubka odlewamy pół szklanki barszczu, dodajemy śmietanę ( w temperaturze pokojowej), mieszamy wlewamy do zupy.
Botwinę podajemy na ciepło, posypaną posiekanym koperkiem. Świetnie pasuje do młodych ziemniaków posypanych zrumienioną cebulką.
Smacznego u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz