Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa z botwiny

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zupa z botwiny - składniki:

1 pęczek botwinki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 litr rosołu (wywar ze skrzydełka lub gotowy z kostki)
4 łyżki koncentratu z barszczu (można bez)
pół szklanki śmietany do zupy
sól, pieprz
sok z cytryny
koperek
łyżka masła

Zupa z botwiny - sposób wykonania:

Zupa z botwinyPyszny i sprawdzony przepis na zupę botwinkę.
Botwinkę przygotowujemy wyłącznie ze świeżych buraków, kroimy zarówno ich liście jak i niewielki jeszcze korzeń (liście kroimy podobnie jak szczypior a buraczki cienko obieramy i kroimy w kostkę, najpierw oczywiście dokładnie myjemy).
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w drobną kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni, szklimy przygotowane warzywa. Rosół gotujemy, gdy zawrze dodajemy zeszklone warzywa i 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy botwinę, gotujemy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy warzywa są miękkie, jeśli tak doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy barszcz, w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny (dla przełamania smaku możemy dodać tez szczyptę cukru).
Do kubka odlewamy pół szklanki barszczu, dodajemy śmietanę ( w temperaturze pokojowej), mieszamy wlewamy do zupy.
Botwinę podajemy na ciepło, posypaną posiekanym koperkiem. Świetnie pasuje do młodych ziemniaków posypanych zrumienioną cebulką.
Smacznego u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 01-06-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz