Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa z botwiny

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zupa z botwiny - składniki:

1 pęczek botwinki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 litr rosołu (wywar ze skrzydełka lub gotowy z kostki)
4 łyżki koncentratu z barszczu (można bez)
pół szklanki śmietany do zupy
sól, pieprz
sok z cytryny
koperek
łyżka masła

Zupa z botwiny - sposób wykonania:

Zupa z botwinyPyszny i sprawdzony przepis na zupę botwinkę.
Botwinkę przygotowujemy wyłącznie ze świeżych buraków, kroimy zarówno ich liście jak i niewielki jeszcze korzeń (liście kroimy podobnie jak szczypior a buraczki cienko obieramy i kroimy w kostkę, najpierw oczywiście dokładnie myjemy).
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w drobną kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni, szklimy przygotowane warzywa. Rosół gotujemy, gdy zawrze dodajemy zeszklone warzywa i 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy botwinę, gotujemy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy warzywa są miękkie, jeśli tak doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy barszcz, w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny (dla przełamania smaku możemy dodać tez szczyptę cukru).
Do kubka odlewamy pół szklanki barszczu, dodajemy śmietanę ( w temperaturze pokojowej), mieszamy wlewamy do zupy.
Botwinę podajemy na ciepło, posypaną posiekanym koperkiem. Świetnie pasuje do młodych ziemniaków posypanych zrumienioną cebulką.
Smacznego u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 01-06-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz