Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Zupa z dyni - składniki:

1 kg dyni bez skóry i miąższu (twarda część)
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 szklanki wywaru jarzynowego lub z kurczaka
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Zupa z dyni - sposób wykonania:

Pyszny krem z dyni autorstwa Ewy Wachowicz niezmiernie przypadł mi do gustu.
Zupa jest smaczna i bardzo sycąca, jak każdy krem przygotowany z warzyw.
Jeśli zamiast śmietany użyjemy innego mniej kalorycznego zabielacza (np. mleko 0,5%) krem mogą również spożywać osoby będące na diecie.

Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na odrobinie tłuszczu, gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej bardzo drobno pokrojony czosnek, całość chwilkę dusimy, po czym dodajemy do zupy.
Zupę gotujemy pół godziny, po czym miksujemy na gładką masę.
Do zupy wlewamy zahartowaną śmietanę (do śmietany znajdującej się w kubku wlewamy trochę kremu po czym dodajemy to do całości).
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i koniecznie gałką.
Gorący krem podajemy posypany przyprażonymi na patelni pestkami dyni lub z grzankami.
PS. zdjęcie robione telefonem dlatego jakość średnia
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz