Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Żurek z białą kiełbasą

Czas 60 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

- 4 białe kiełbasy
- 1 porcja włoszczyzny /marchew, pietruszka, por, seler/
- 2 litry wody
- 1 szklanka zakwasu
- 1 duża łyżka utartego chrzanu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 szklanki śmietany
- przyprawy: sól,pieprz, maggi

Zakwas:
- 2 szklanki przegotowanej letniej wody
- 1/2 szklanki mąki żytniej

Żurek z białą kiełbasą - sposób wykonania:

Do garnka z wodą wkładamy włoszczyznę i gotujemy 20 minut. Następnie odcedzamy i łączymy z zakwasem. Kolejno dodajemy chrzan, kiełbasę oraz wszystkie przyprawy. Wszystko zagotowujemy i doprawiamy według smaku.

Sposób na zakwas:
W garnku należy pół szklanki mąki zalać 2 szklankami letniej przegotowanej wodą, wszystko mieszamy, aby nie było grudek.
Do tak przygotowanego zakwasu dodajemy ząbek czosnku i skórkę od chleba. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Zakwas można także bez problemu kupić w sklepie, ale z własnej roboty jest smaczniejszy :-).

Do każdej porcji dodajemy jajko ugotowane na twardo.
Smacznego.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 20-03-10| Czytano: 37207 razy |komentarz [0]
Żurek z białą kiełbasą komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz