Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Żurek z jajkiem

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

- 3/4 kg kiełbasy wędzonej
- 1/2 kg kiełbasy białej
- 5 dag borowików
- pół główki czosnku
- 3 cebule
- 0.5 l zakwasu
- 30 dag chrzanu
- 200 ml śmietany
- 3 l wywaru wołowo-wieprzowego
- jajka gotowane na twardo
- sól

Żurek z jajkiem - sposób wykonania:

Białą kiełbasę zalać gorącą wodą sparzyć. Grzyby ugotować.
Kiełbasę czerwoną obsmażyć z cebulą i czosnkiem, dodać razem z grzybami do wcześniej przygotowanego gorącego wywaru i gotować ok. 30 min. Pod koniec dodać kiełbasę, zakwas, chrzan, majeranek. Zaciągnąć śmietaną, przy prawić solą i pieprzem, przed podaniem ułożyć na talerzu jajka na twardo, zalać zupą.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 11-06-08| Czytano: 21337 razy |komentarz [2]
Żurek z jajkiem  komentarz



2 komentarzy

Autor
Zurek z jajkiem
2012-01-23 23:03

Przepis niedokladny;
nie podane ile zuru wlac na zupe ?.

Autor
żurek
2012-01-24 7:15

jest podane w składnikach - 0.5 litra żurku, choć tak naprawdę najlepiej gdy dodajemy go smakując zupę ponieważ jedni wolą bardziej inni mniej kwaśny

Linia tła strony

Dodaj komentarz