Dziękuję za ten przepis wygląda naprawdę smakowicie bardzo mi się przydał bo robię kolację a nie miałam deseru jest idealny jeszcze raz dziękuję:*:);]
super ciasto,ja mam trochę inne skladniki na masę.
naprawde pyszne ciasto,moje dzieci są zachwycone!
To ciasto jest świetne.
POLECAM NIEBO W GĘBIE!!
podano na początku przepisu, że smakuje j a k znzne ze sklepu ciasteczko, a to ciacho jest o niebo pyszniejsze!!!
Dzięki za przepis ;)
Pyszne ciasto mi akurat wystarczyło tylko 6 paczek herbatników ale jest pysznee ...;)
Mam ptanie: w spisie skladnikow pisze 2 szklanki mleka, a nastepnie w przepisie wykorzystuje sie 1,5 szklanki mleka. To blad czy gdzies trzeba dodac jeszcze to o,5 szklanki mleka??
mamy 2 szklanki mleka. W połowie szklanki mieszamy budynie, 1,5 szklanki gotujemy z cukrem.
Wszystkie czynności i ilości jak przy gotowaniu budyniu.
Ciasto przepyszne :) Wlasnie wyprobowalam przepis i wszyscy sa zachwyceni. Polecam!
Herbatniki z pierwszej warstwy ciezko sie kroja. Posmarowalam je goracym karmelem ale one nie zmiekczyly sie. Jest na to jakis sposob?
jedyne c mi przychodzi do głowy to to, że ciasto nie odstało swojego czasu :-). A faktem jest, że najlepiej się kroi (herbatniki zmiekną) po 24 godzinach od przygotowania i wtedy jest najsamczniejsze.
zeby spod byl miekki , na pierwsza warstwe herbatnikow trzeba polozyc najpierw budyn a potem kolejna warstwa herbatnikow i dopiero karmel . bydun zmiekczy pierwsza warstwe a karmel wlasnie nie.
Ciasteczko naprawdę super.Zamiast środkowej warstwy herbatników ja układam krakersy. Ciasto jest mniej słodkie i też pyszne.Polecam.
ja idę troszeczke na "łatwiznę". zamiast gotować mleko skondensowane daję masę krówkówą( gotowa w puszce), zamiast gotować budyń daję krem od karpatki i poza tymi zmianami herbatniki nasączam lekko winem. pychotka
Pyszne i pysznie wyglądające ciacho, ale wydałem na nie prawie 40 zł.
Trochę drogo, ale czasami można sobie pozwolić :3.
Wypróbowałam ciasto znakomite, troche kosztuje ale cóż sie nie robi dla przyjemnosci,
pozdrawiam i polecam Agata
Robię to ciasto już od kilku lat i jest naprawdę wspaniałe i moja rodzina zjada je w okamgnieniu i napewno nie postoi długo,pozdrawiam
wspaniałe ciasto. polecam każdemu. Drogie, ale warto było je zrobić. niebo w gębie :)
Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło smaczne ale czy tych herbatników z dolnej warstwy nie trzeba w czymś nasączyć? Nawet po 2 dniach te przy karmelu były ciągle zbyt twarde:) To samo górna warstwa polana czekoladą, czekolada sobie zastygła i ignorowała herbatniki:)
Nie rozumiem początku - gotujemy mleko skondensowane w garnku z wodą zamkniętej puszce?? DObrze zrozumiałam?
mleko ma być w zamkmiętej puszce, otwiera się po ugotowaniu przez określony czas i ostygnięciu
Mam pytanie: chcę to ciasto zrobić na Boże Narodzenie czy będzie dobre na taką okazję?;)
oczywiście, że się nadaje :-) jest bardzo smaczne a to podstawa.
Myślę, ze wielu osobom znudziły się już trochę tradycyjne makowce, serniki i pierniki i sięgają po takie właśnie szybkie i smaczne "nowinki" :-)
a moglabym prosic wymiary blachy? bo moze powinnam zrobic podwojna porcje na moja blache?
wymiary blachy to standardowa prostokatna około 25x36 cm. Pozdrawiam :-)
Mam pytanie... czy tą blachę to trzeba czymś wyłżyć np.papierem czy wystarczy wyłożyć składniki na pusta blachę???
zawsze wyścielam papierem do pieczenia, choć pewnie nie trzeba. Jednak nie lubię jak to ciasto ma bezpośredni kontakt z blachą.
fajnie by bylo jak bym wiedziala ze budyn powinien ostygnac zanim polaczymy go z margaryna ;) bo jako trzecie ciasto w zyciu nie mialam doswiadczenia..
Co do masy budyniowej, to gotuję ją dzień wcześniej i przykrywam woreczkiem foliowym. Budyń jest bardziej kruchy i się lepiej miksuję, woreczek zabezpiecza przed twardym kożuchem,brr. Robię też z budyniu; czekoladowego, toffi lub malinowego, a na trzecią warstwę używam jogurt naturalny (2 duże) plus śnieżki na mleko-2 oraz łyżkę płaską żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Posypuję wiórkami gorzkiej czekolady , już bez ostatniej warstwy petit berów.Pychotka.
Oczywiście to budyń gotuję dzień wcześniej a nie masę, bo tak to zabrzmiało.
Nie rozumiem o co chodzi 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem a w połowie mieszamy budyń.
faktycznie troszkę niejasne - wytłumacze. Mamy 2 szklanki mleka. 1.5 szklanki gotujemy a w pozostałej części a więc pół szklanki mieszamy budynie.
JA MAM PODOBNY PRZEPIS JA PIEKĘ ORZECHOWY BISZKOPT NA SPÓD MLEKO W PUSZCE MOŻNA KUPIĆ JUŻ GOTOWE A NIE SAMEMU GOTOWAĆ I DO ŚNIEŻEK ZAMIAST KAWY JA DAJĘ NIEBIESKĄ GALARETKĘ ROZPUSZCZONĄ W PÓŁ SZKL WODY DAWAĆ TĘŻEJĄCĄ
prawdziwy przepis jest nie z ciastkami tylko z krakersami jest pyszny i wszystkie warstwy są miękkie a zamiast gotowac mleko to starczy kupic puszke krówki w każdym sklepie smacznego
Czy nie lepiej na spod upiec biszkopt? Ponieważ jak kroic ciasto bez spodu czy nie rozlatuje się?
czemu nie, pewnie można spróbować z biszkoptem (osobiście nie testowałam ale powinno być dobre), natomiast ciasto się nie rozpada jeśli poczekamy przynajmniej dobę i herbatniki dobrze zmiękną, inaczej na pewno się rozpadnie
czy śnieżkę-fix ubić najpierw z mlekiem, tak jak jest w przepisie na opakowaniu czy wystarczy tylko dodać fix do śmietanki 30%?
fixy dodajemy do śmitany 30% nie do mleka i są to fixy a nie bita śmietana w proszku, jest to różnica (fixy są w takich małych paczuszkach)
ooo;) dziękuję za odpowiedź:) nie wiem gdzie ja o tej śnieżce wyczytałam:)
rzeczywiscie szybkie to ciasto skoro same mleko trzeba gotowac 2 i pool godziny...
możesz też sobie kupić gotową masę i wtedy nie ma powodów do narzekania. tak na marginesie w trakcie nawet gotowania mleka nie trzeba się nim zajmować, można sobie obejrzeć ulubiony brazylijski serial, ciężko więc do czasu przygotowania ciasta wliczać robienie karmelu :|
zamiast gotowac mleko w puszce można też kupić gotowy karmel w puszce lub krówke , cena jest prawie ta sama co mleko. Zamiast herbatników mozna dodać krakersy, smakuje równie dobrze,ja dodaje krem gotowy nazywa się "krem karpatka 5 minut" bardzo szybko sie robi wystarczy dodac mleka. Z gotowymi produktami ciasto robi się o wiele szybciej.
Najlepiej sprawdzaja sie w tym przepisie krakersy "Lajkonik" (nie sa twarde tak jak herbatniki ) Wybrobowane.Smacznego.
Ciasto wyszło przepyszne. Robiłam je pierwszy raz i bez żadnych problemów ;) Polecam wszystkim ten przepis
To pyszny deser!!!!!Rodzinka byla w 8 niebie,zebralam wiele komplementow.Dziekuje za ten przepis.
Dziękuję za przepis. Bardzo polecam to ciasto. Smakowało wyśmienicie rodzince i znajomym.
uwielbiam ten placek mam nowy przepis
To jest moje ulubione ciasto cała rodzina je uwielbia zawsze na Święta je robimy
nie ma sensu gotowac mleka skondensowanego, skoro można użyć gotowej masy w zależności od smaku np. krówkowa, orzechowa, zeby latwo ją rozprowadzić wystarczy ja zmiksować przed wylaniem na herbatniki i gotowe, o wiele szybciej.
a ja robię tak: warstwa slonych krakersów, masa budyniowa ciepła, krakersy, gotowa masa krowkowa ciepla (przekladam do talerza i podgrzewam w mikrofali, krakersy, smietana, prażone płatki migdałow. dajać wszytsko cieple na krakersy badz herbatniki szybciej one miekna. osobiscie wole z krakersami :)
o co chodzi z budyniami?czy 1 budyn normalnie gotuje a drugi mieszam w pol szklanki mleka, czy 2 budynie mieszam w pol szklanki mleka ???
masa do ciasta 3 bit: 2 budynie mieszamy w połowie szkalnki mleka
pycha i ten wyglad wspaniale
54 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na 3 bit prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują