Strona główna > > Porady kulinarne

4 przepisy na szybki deser z lodówki

Lody, ciasta, ciasteczka... Któż z nas nie uwielbia deserów? Nie ulega jednak wątpliwości, że większość osób przygotowuje je stosunkowo rzadko. Powodem ku temu może być fakt, że kojarzą się one z potrzebą spędzenia dłuższego czasu w kuchni. W dzisiejszym artykule przedstawimy aż cztery szybkie przepisy na słodkości, których przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut.

Szybkie desery to świetny pomysł szczególnie na upalne, wakacyjne, popołudnia. Wystarczy kilka składników i lodówka, a jeśli chcesz przygotować więcej kawałków dla sporej liczby osób, najlepiej skorzystać z lodówki side by side.

1. Wegańskie lody w kubeczku

Jest to najprostszy przepis na szybką, a zarazem dietetyczną formę deseru. Ze względu na fakt, że w składzie znajdują się praktycznie same owoce, jest onodpowiedni dla wegan.

Aby przygotować wegańskie lody owocowe należy posiadać:



  • Bananyitruskawki(mogą być świeże lub mrożone);

  • Napój kokosowy.


Wszystkie składniki należy zblendować aż do momentu, gdy masa będzie gładka. Następnie należy umieścić ją w pojemnikach (małe kubeczki do mrożenia) i mrozić przez około 1-4 godzin.


Co więcej, podstawową wersję wegańskich lodów można wzbogacić o różne dodatki - płatki czekolady, wiórki kokosowe czy orzechy.

2. Deser z awokado

Jest to propozycja dla wszystkich osób, które lubią połączenie smaku limonki iawokado.Do przygotowania deseru potrzebne są:



  • 2awokado;

  • Sok z 1limonki;

  • Listki mięty(do dekoracji);

  • 5 łyżek stołowychcukru pudru;

  • Cienkieplasterki limonki(do dekoracji).


Aby przygotować deser, należy wykonać następujące czynności:



  1. Przekroić awokado wzdłuż, usunąć pestki i obrać.

  2. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, a następnie rozdrobnić je za pomocą robota kuchennego.

  3. Wymieszać powstałą masę z sokiem z limonki oraz cukrem pudrem.

  4. Powstały krem przełożyć łyżką do miseczek lub pucharków do lodów.

  5. Deser schłodzić aż do momentu podania.


Gotowy deser można udekorować listkami mięty oraz plasterkami limonki.

3. Szybki deser z orzechami

Do przygotowania kolejnego szybkiego deseru wystarczą trzy składniki:



  • 100 g pokrojonych w plasterkimigdałów;

  • 3 jajka;

  • 1 puszkamasy kajmakowej.


Aby przygotować deser, należy wykonać następujące czynności:



  1. Oddzielić żółtka od jajek.

  2. Ubić żółtka i wymieszać je z masą kajmakową.

  3. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

  4. Uprażyć migdały na rozgrzanej patelni, a następnie ułożyć je na dnie miseczek do deserów (nie wszystkie - należy pozostawić kilka gram do dekoracji).

  5. Za pomocą łyżeczki nałożyć powstałą wcześniej masę na migdały w miseczkach.

  6. Schłodzić wszystko do czasu podania.


4. Kwadratowe batoniki o smaku Nutelli


Deser o smaku Nutelli bez pieczenia? To możliwe? Do jego przygotowania potrzebne są:



  • 300 g kremuNutella;

  • 90 gcukru pudru;

  • 130 g roztopionegomasłaroślinnego;

  • 20 gkakaow formie proszku;

  • 200 gbiałej czekolady;

  • 250 gherbatników typu Petit Beurre.


Aby przygotować deser, należy wykonać następujące czynności:



  1. Roztopione masło wymieszać z kremem Nutella.

  2. Cukier puder zmieszać z kakao.

  3. Pokruszyć herbatniki, po czym dodać je do masy.

  4. Uzyskaną masę umieścić w formie do pieczenia (40x25x6 cm), którą uprzednio należy wyłożyć folią aluminiową. Powierzchnię wygładzić za pomocą noża lub tylnej części łyżki stołowej.

  5. Odstawić masę na 1h do lodówkilub pozostawić przez 15 minut w zamrażarce.

  6. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie (schłodzoną) wylać ją na zastygniętą masę z Nutelli.

  7. Wstawić do lodówki do ponownego zastygnięcia.

  8. Zastygniętą masę wyciągnąć z formy, a następnie podzielić ją na mniejsze części (kwadratowe batoniki).


Życzymy smacznego!

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 74 razy | 13-07-2021 |



Ewa gotuje