Strona główna > >
Porady kulinarne 4 przepisy na szybki deser z lodówki
Lody, ciasta, ciasteczka... Któż z nas nie uwielbia deserów? Nie ulega jednak wątpliwości, że większość osób przygotowuje je stosunkowo rzadko. Powodem ku temu może być fakt, że kojarzą się one z potrzebą spędzenia dłuższego czasu w kuchni. W dzisiejszym artykule przedstawimy aż cztery szybkie przepisy na słodkości, których przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut.
Szybkie desery to świetny pomysł szczególnie na upalne, wakacyjne, popołudnia. Wystarczy kilka składników i lodówka, a jeśli chcesz przygotować więcej kawałków dla sporej liczby osób, najlepiej skorzystać z lodówki side by side.
1. Wegańskie lody w kubeczku
Jest to najprostszy przepis na szybką, a zarazem dietetyczną formę deseru. Ze względu na fakt, że w składzie znajdują się praktycznie same owoce, jest onodpowiedni dla wegan.
Aby przygotować wegańskie lody owocowe należy posiadać:
- Bananyitruskawki(mogą być świeże lub mrożone);
- Napój kokosowy.
Wszystkie składniki należy zblendować aż do momentu, gdy masa będzie gładka. Następnie należy umieścić ją w pojemnikach (małe kubeczki do mrożenia) i mrozić przez około 1-4 godzin.
Co więcej, podstawową wersję wegańskich lodów można wzbogacić o różne dodatki - płatki czekolady, wiórki kokosowe czy orzechy.
2. Deser z awokado
Jest to propozycja dla wszystkich osób, które lubią połączenie smaku limonki iawokado.Do przygotowania deseru potrzebne są:
- 2awokado;
- Sok z 1limonki;
- Listki mięty(do dekoracji);
- 5 łyżek stołowychcukru pudru;
- Cienkieplasterki limonki(do dekoracji).
Aby przygotować deser, należy wykonać następujące czynności:
- Przekroić awokado wzdłuż, usunąć pestki i obrać.
- Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, a następnie rozdrobnić je za pomocą robota kuchennego.
- Wymieszać powstałą masę z sokiem z limonki oraz cukrem pudrem.
- Powstały krem przełożyć łyżką do miseczek lub pucharków do lodów.
- Deser schłodzić aż do momentu podania.
Gotowy deser można udekorować listkami mięty oraz plasterkami limonki.
3. Szybki deser z orzechami
Do przygotowania kolejnego szybkiego deseru wystarczą trzy składniki:
- 100 g pokrojonych w plasterkimigdałów;
- 3 jajka;
- 1 puszkamasy kajmakowej.
Aby przygotować deser, należy wykonać następujące czynności:
- Oddzielić żółtka od jajek.
- Ubić żółtka i wymieszać je z masą kajmakową.
- W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
- Uprażyć migdały na rozgrzanej patelni, a następnie ułożyć je na dnie miseczek do deserów (nie wszystkie - należy pozostawić kilka gram do dekoracji).
- Za pomocą łyżeczki nałożyć powstałą wcześniej masę na migdały w miseczkach.
- Schłodzić wszystko do czasu podania.
4. Kwadratowe batoniki o smaku Nutelli
Deser o smaku Nutelli bez pieczenia? To możliwe? Do jego przygotowania potrzebne są:
- 300 g kremuNutella;
- 90 gcukru pudru;
- 130 g roztopionegomasłaroślinnego;
- 20 gkakaow formie proszku;
- 200 gbiałej czekolady;
- 250 gherbatników typu Petit Beurre.
Aby przygotować deser, należy wykonać następujące czynności:
- Roztopione masło wymieszać z kremem Nutella.
- Cukier puder zmieszać z kakao.
- Pokruszyć herbatniki, po czym dodać je do masy.
- Uzyskaną masę umieścić w formie do pieczenia (40x25x6 cm), którą uprzednio należy wyłożyć folią aluminiową. Powierzchnię wygładzić za pomocą noża lub tylnej części łyżki stołowej.
- Odstawić masę na 1h do lodówkilub pozostawić przez 15 minut w zamrażarce.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie (schłodzoną) wylać ją na zastygniętą masę z Nutelli.
- Wstawić do lodówki do ponownego zastygnięcia.
- Zastygniętą masę wyciągnąć z formy, a następnie podzielić ją na mniejsze części (kwadratowe batoniki).
Życzymy smacznego!
Artykuł partnerski.
~Gosc | Czytano 924 razy | 13-07-2021 |