Z tekstu dowiesz się:
Jednym z problemów charakterystycznych dla podeszłego wieku jest spowolnienie procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Żołądek trawi pokarm wolniej, mniej dynamicznie pracują również jelita, zmniejsza się także ilość enzymów trawiennych, a wszystko to sprawia, że organizm nie radzi sobie tak sprawnie z metabolizowaniem pożywienia. Dlatego w żywieniu seniorów tak ważna jest dieta lekkostrawna. Należy zrezygnować z dań tłustych, ciężkich i kalorycznych, a także smażonych w głębokim tłuszczu czy odgrzewanych. Należy spożywać 5-6 niewielkich posiłków dziennie, koniecznie świeżych, najlepiej gotowanych, duszonych lub pieczonych. Przepisy diety lekkostrawnej dla osób starszych bez problemu można znaleźć w internecie.
Dieta osób starszych powinna oczywiście uwzględniać dzienne zapotrzebowanie seniora na tłuszcze, ale bardzo istotne są ich rodzaje. Tłuszcze znajdujące się m.in. w czerwonym mięsie oraz zrobionych z niego przetworzonych wędlinach, kiełbasach i pasztetach czy smalcu są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują podwyższenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie - rozwój miażdżycy i chorób serca. Dieta seniora powinna być bogata w oleje roślinne, chude mięso drobiowe oraz ryby - są to źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływających na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Dieta dla osób po 80. roku życia nie może się obyć bez 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Są one nieocenionym źródłem błonnika pokarmowego, witamin oraz mikroelementów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy pamiętać, że porcją owoców i warzyw jest również szklanka soku czy talerz zupy warzywnej. Jeśli senior ma problemy z jedzeniem surowych warzyw i owoców - np. z powodu braków w uzębieniu - ich łatwo przyswajalną formą będą przeciery, koktajle, zupy kremy czy drobno krojone surówki. Warto uwzględniać je w codziennej diecie seniora.
Woda to substancja niezbędna do normalnej pracy organizmu oraz główny składnik masy ciała (50-80%). Niestety, seniorzy bardzo często spożywają jej za mało - z wiekiem spada odczuwanie pragnienia, a niektóre choroby typowe dla wieku podeszłego zwiększają jej wydalanie z organizmu. Dlatego dieta osób starszych powinna uwzględniać nie tylko jedzenie, ale również picie - co najmniej 2 litrów wody dziennie (w upały nawet 3-4 litrów). W domu senior powinien mieć cały czas w zasięgu ręki szklankę z wodą, a wychodząc z domu - zabierać ze sobą małą butelkę wody. Warto pamiętać, że woda znajduje się właściwie w każdym rodzaju pożywienia, szczególnie w zupach, owocach i warzywach.
Niestety, często zdarza się tak, że mimo przestrzegania wszystkich najważniejszych zasad u seniora i tak występują różnego rodzaju niedobory pokarmowe. Choroby przewlekłe, przyjmowanie niektórych leków, a także naturalna utrata apetytu - wszystko to może negatywnie wpłynąć na sposób i jakość żywienia seniora. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą różnego rodzaju suplementy i witaminy dla seniora. Można co prawda kupić je w każdej aptece bez recepty, ale ich stosowanie lepiej jest skonsultować z lekarzem.
Właściwe żywienie seniora jest kluczowe dla zachowania jego zdrowia i jak największej sprawności fizycznej i intelektualnej. Warto więc uważnie przyjrzeć się temu zagadnieniu i wprowadzić do diety bliskiego seniora jak najwięcej potrzebnych składników.